KAW Kultúra

Keď smrť ponúka poslednú cigaretu a každý má najväčšieho nepriateľa sám v sebe

Cítite aj vy podráždenosť a nespokojnosť so životom? Hrdinovia hry Túžba po nepriateľovi sa musia vysporiadať sami so sebou aj s tlakom dnešného sveta. Inscenáciu uvedie SND.

Ilustračný obrázok k článku Keď smrť ponúka poslednú cigaretu a každý má najväčšieho nepriateľa sám v sebe
8
Galéria

Hra Túžba po nepriateľovi, ktorá bude mať v sobotu 25. marca premiéru v Slovenskom národnom divadle, je smutným, no pravdivým príbehom zo súčasnosti. Špeciálne na objednávku SND ju napísal rakúsky dramatik Bernhard Studlar.

Osobné výbuchy vzťahov

Príbehy postáv by sa mohli odohrať kdekoľvek na svete. Na pozadí deja sa objavuje demonštrácia a politické napätie v spoločnosti. Je však iba kulisou, ktorá lemuje osobné výbuchy vzťahov.

Na scéne sa postupne objavujú postavy zmietané vzájomným konfliktom bez zjavnej snahy nájsť spoločné riešenie. Cez nezhody učiteľky a rodiča a manželskú krízu sa divák dostane až k smrti jednej z postáv. A po nej nasledujú ďalšie smutné osudy a ďalší mŕtvi.

V podaní herca Daniela Fischera je Smrť, ktorá obete prevedie na druhú stranu, nenápadný sympatický pánko so skrutkovačom.

Smrť je v hre všade prítomná a prepája postavy navzájom. Je poňatá nepateticky a všedne, dokonca prináša do deja viac humoru. Inscenácia sa zaoberá ľudskou potrebou mať nepriateľa, pretože práve nepriateľ je často tým jediným tmelom, ktorý drží komunitu pokope.

Zmeňme svet v sebe

V postave lekárky sa v inscenácii predstaví Jana Oľhová, manželský pár si zahrá Monika Hilmerová a Milan Ondrík, pacienta chorého na rakovinu Robert Roth a jeho dcéru Monika Potokárová. Nielen speváckym výkonom sa predvedie Dominika Kavaschová v úlohe „anjelskej“ herečky.

„Posolstvo hry je podľa mňa práve v tom, že každý by mal začať robiť svet lepším od seba. Ráno sa na niekoho usmiať a naučiť sa odpúšťať. Ja osobne sa o to snažím každý deň. Nemá zmysel prežívať roky v neodpustení. Nepriateľ je najmä v nás a iba v nás,“ povedal veľmi výstižne herec Milan Ondrík.

„Hra je obrazom toho, ako žijeme. Sme všetci vyčerpaní a unavení, dokonca aj Smrť,“ podotkla Jana Oľhová.

Daniel Fischer, ktorý skvele stvárňuje Smrť, sa postaral aj o hudobnú stránku predstavenia. Použil pri tom, okrem iného, aj organové píšťaly. Tie sú na scéne stále prítomné, herci na nich počas predstavenia hrajú, manipuluje s nimi aj Smrť. „Organ som použil ako symbol duchovna v kontraste s dnešnou kultúrou,“ vysvetlil Dano Fisher. Hudobnú zložku inscenácie spestrila aj Dominika Kavaschová príjemným speváckym výkonom.

Inscenácia vznikla na objednávku v rámci dlhodobého projektu, v ktorom pozýva činoherný súbor renomovaného zahraničného režiséra, aby v svetovej premiére uviedol slovenskú novinku a naopak, hru zahraničného autora slovenský režisér.

Režisérom inscenácie je Ján Luterán, dramaturgom Daniel Majling, scénu navrhol Juraj Poliak, kostýmy Eva Kleinová, hru preložila Martina Vannayová.

Túžba po nepriateľovi bude mať premiéru v Štúdiu SND 25. a 26. marca.

Túžba po nepriateľovi
8
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM