KAW Rôzne

Kde v Bratislave zažijete najväčšiu svadobnú romantiku?

V máji sa so sobášmi akoby roztrhlo vrece. Až do septembra sa tento kolotoč nezastaví. Najviac párov si naplánuje svoj deň D na jar a leto, no počasie sa tak či tak vybrať nedá. Miesto na svadbu však áno.

Ilustračný obrázok k článku Kde v Bratislave zažijete najväčšiu svadobnú romantiku?
Zdroj: Dnes24.sk

Podľa zvykov a ľudových tradícií by sa svadba mala usporiadať v mieste bydliska nevesty. Dnes už je ale všetko inak. Budúci manželia si obradné priestory vyberajú podľa toho, kam radi chodia, prípadne, kde sa zoznámili alebo kde to jednoducho považujú za najromantickejšie.

Doma najlacnejšie

Sú aj takí, ktorí sa miestom sobáša netrápia a z praktických či finančných dôvodov sa oddajú v mestskej časti, kde majú trvalé bydlisko. Ja to tá najjednoduchšia a najlacnejšia možnosť.

Povolenie uzavrieť manželstvo mimo miestneho úradu mestskej časti, kde býva aspoň jeden z partnerov, vás bude stáť 66 eur. Ak sa rozhodnete vziať sa v inej časti Bratislavy, pripočítajte k tejto sume ešte 33 eur.

Majestátny Devín

Vysnívali ste si absolútne romantické miesto, akým je napríklad Devín? Tak musíte siahnuť ešte hlbšie do vrecka. Ak na svadobný obrad pozvete menej ako 50 osôb, zaplatíte 200 eur. Nad 50 osôb o stovku viac. Prenájom majestátnej kultúrnej pamiatky týčiacej sa nad Dunajom stojí 1500 eur. Ak túžite po absolútnom súkromí, musíte investovať viac ako 5-tisíc eur. Nie je to teda lacná záležitosť.

„O obrad na Devíne požiada ročne 10 až 15 párov, najčastejšie od apríla do októbra. Odporúčame zarezervovať si priestor v dostatočnom predstihu. Zapožičiame lavičky aj prístup k elektrike. Svadobný obrad však nezabezpečujeme. Snúbenci si ho musia vybaviť na matrike alebo cez svadobnú agentúru,“ povedala nám Jitka Koňakovská, ktorá sa stará o prevádzku hradu.

Stretla sa aj s kurióznymi nápadmi svadobčanov. „Istý pár chcel, aby hostia tlačili po objekte golfové vozíky, jeden budúci mladomanžel chcel nevestu doviezť do areálu na bagri. To sme mu, samozrejme, nedovolili. Častou požiadavkou je aj vypustenie bielych holubíc. To by som však neodporúčala, pretože v blízkosti hradu hniezdia dravce,“ hovorí pani Koňakovská.

Kostoly a kostolíky

Svadby v kostoloch sa znásobili po nežnej revolúcii. Najpopulárnejší je Dóm svätého Martina, kde slávnostnú atmosféru dotvára Staré Mesto. Modrý kostolík je zas pôsobivou a krásne farebnou kulisou svadobných fotiek.

Milovníci vidieka uprednostňujú kostoly v dedinách blízko Bratislavy. Krásne prostredie nájdete v blízkosti pútnického miesta v Marianke. „Na svadobnom obrade sme mali minimum hostí, ale aj tak sme si ho chceli užiť mimo ruchu mesta. Preto sme si vybrali baziliku Narodenia Panny Márie v Marianke. Okolo je veľa zelene, pokoj a ticho. Presne tak sme si to predstavovali. Chodievali sme sem už ako frajeri, takže nebolo o čom sa dohadovať,“ hovorí čerstvá nevesta Eva.

Silvia a Mirka si vybrali svadbu v Rusovciach. Jedna na miestnom úrade, druhá v kostole. Obe sa zhodli na tom, že rozrastajúca sa dedina má osobité čaro. „Výborná je poloha blízko mesta a krásny park, ktorý tvorí nádhernú kulisu na fotografiách. Našli sme aj reštauráciu, kde nám pripravili vynikajúcu svadobnú hostinu,“ hovorí Miriam.

„Nech už máte svadbu na zámku alebo medzi panelákmi, nestresujte sa a užite si ju,“ zhodli sa na záver všetky mladomanželky.

Čítajte aj: Veža v Sade Janka Kráľa je vzácnym skvostom

Ilustračné foto

Svadba miesta
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM