Tlačové správy

Každá zeleň sa počíta: McDonald's venoval hlavnému mestu 26 stromov

Spoločnosť McDonald’s už dlhodobo podniká kroky, ktoré vedú k udržateľnejším riešeniam. Postupne redukuje používanie plastov, zameriava sa na čistotu nielen v okolí svojich prevádzok, ale tiež v celých komunitách, a pomáha vytvárať podmienky pre lepšiu biodiverzitu v mestách.

Ilustračný obrázok k článku Každá zeleň sa počíta: McDonald's venoval hlavnému mestu 26 stromov
Zdroj: McDonald’s

V rámci kontinuálnych krokov udržateľných projektov sa tentokrát zapojila do iniciatívy 10 000 stromov, kde podporila systematické obnovovanie drevín v Bratislave. Financovala výsadbu 26 stromov a získala štatút významného darcu hlavného mesta.

Magistrát hlavného mesta Bratislava spustil iniciatívu 10 000 stromov v roku 2019, s cieľom priniesť zeleň do mestských častí, v ktorých je jej prítomnosť viac ako žiadúca. Zeleň v meste totiž zohráva viacero dôležitých funkcií – chráni ulice pred prehrievaním, čistí ovzdušie a zároveň poskytuje vzácne útočisko pre rôzne živočíchy. Udržiavanie drevín je kľúčovým faktorom vedúcim k zachovaniu či dokonca zlepšovaniu biodiverzity v Bratislave.

Koncept iniciatívy je založený aj na podpore zo strany partnerov z radov firiem, organizácií a inštitúcií. Spoločnosť McDonald’s sa ako dobrý sused do iniciatívy zapojila, aby skvalitnila komunitám každodenný život v meste. Na základe výšky príspevku získala špeciálny štatút významného darcu.

Patra Bene, Jan Kol, Lucia Polačeková, Račianska / Zdroj: McDonald’s

Zodpovedný prístup je dôležitou súčasťou podnikania spoločnosti McDonald‘s. Som rada, že ako bratislavská rodáčka som svedkom toho, že Bratislava sa stáva nielen stredoeurópskou dominantou a moderným mestom, ale tiež prichádza s mnohými udržateľnými riešeniami pre lepší komunitný život. Naša spoločnosť McDonald‘s si uvedomuje dôležitosť každej zelenej iniciatívy v prospech prírodnej symbiózy. Preto sme sa rozhodli podporiť projekt hlavného mesta Bratislava – 10 000 stromov – a to výsadbou 26 stromov, ktoré symbolizujú počet rokov našej spoločnosti na Slovensku. Vysadené stromy sa nachádzajú v blízkosti našich prevádzok a my sme potešení nielen z toho, že sme sa stali významný darcom, ale najmä preto, že tieto stromoradia budú dlhé roky skrášľovať a predovšetkým zlepšovať životné prostredie. Týmto spôsobom by sme chceli inšpirovať aj ďalšie firmy, organizácie či jednotlivcov, aby sa do projektu zapojili a pomohli z Bratislavy vytvoriť ešte zelenšie, čistejšie a krajšie miesto,“ hovorí Lucia Poláčeková, PR manažérka pre spoločnosť McDonald’s na Slovensku. Pre McDonald’s je téma biodiverzity blízka. Už v minulosti v spolupráci s ornitológmi navrhla originálne vtáčie búdky, kde môžu malí operenci dodnes kedykoľvek zahniezdiť. Nachádzajú sa pri 20 reštauráciách McDonald’s naprieč celým Slovenskom. Navyše, v najbližších týždňoch pribudnú pri mnohých prevádzkach aj hmyzie hotely.

Na dôležitosť prítomnosti zelene v hlavnom meste upozorňujú aj známi influenceri a osobnosti ako napríklad Patra Bene či Braňo Deák, ktorí sa rozhodli projekt podporiť. Patra Bene pokrstila nové uličné stromoradie na Račianskej ulici, ktoré vzniklo vďaka príspevku spoločnosti McDonald’s, a prostredníctvom svojich sociálnych sietí vyzýva verejnosť a ďalšie firmy, aby sa do iniciatívy 10 000 stromov zapojili tiež.

Ďalšie dve stromoradia, ktorých výsadbu podporil McDonald’s, sú umiestnené pri hlavnom ťahu na Rožňavskej ulici a pri ulici Na križovatkách.

Od roku 2019 sa v rámci iniciatívy 10 000 stromov vysadilo 3 127 vzrastlých stromov, 7 048 kríkov a 20 000 sadeníc. Iniciatíva 10 000 stromov pokračuje naďalej v snahe dostať do mesta čo najviac kvalitnej zelene a prispieť tým k adaptácii Bratislavy na klimatické zmeny.

Sme presvedčení, že mesto má za úlohu vzbudiť záujem svojich obyvateliek a obyvateľov o zveľaďovanie verejného priestranstva, v ktorom spoločne žijeme a fungujeme. Jedným zo spôsobov, ako sa starať o svoje prostredie naokolo, je aj výsadba novej, funkčnej a perspektívnej zelene, ktorá je dôležitou investíciou do kvalitného života v meste pre nás aj pre naše budúce generácie. Stromy sú v meste nesmierne dôležité. Každým rokom obyvatelia a obyvateľky Bratislavy pociťujú dopady klimatických zmien na svojich životoch. Stromy prinášajú nielen lokálne ochladzovanie, zbavujú mesto smogu, sú domovom biologickej rozmanitosti, ale robia mesto prirodzene krajším a vďaka nim sú naše ulice ešte aj tichšie,“ hovorí na tému dôležitosti výsadby stromov Ivan Petro, vedúci oddelenia tvorby mestskej zelene hlavného mesta Bratislava.

Stromoradie Račianska ulica
Stromoradie Račianska ulica / Zdroj: McDonald’s

Zapojte sa aj vy

Podporiť iniciatívu môžu firmy, organizácie a inštitúcie darovaním ľubovoľnej sumy na výsadbu ďalších stromov či darovaním celého stromu v hodnote 700 eur.

Zapojiť sa môže aj verejnosť, ktorá môže poskytnúť pomoc v rámci dobrovoľníckych aktivít a skrášliť Bratislavu vlastnými rukami. Podujatia spojené s výsadbou stromov hlavné mesto priebežne zverejňuje na stránke www.10000stromov.sk.

Stromoradie Na križovatkách
Stromoradie Na križovatkách / Zdroj: McDonald’s

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Zdroj: McDonald’s
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM