Nina Táborská Rôzne

Kávu do ruky priamo na ulici si momentálne nekúpite. Miznú s novým vedením z ulíc Starého Mesta moderné projekty?

Zdá sa, že Šafko nie je jediné, ktorého osud je momentálne otázny. Ak ste patrili k milovníkom kávy, ktorú ste si pohodlne a hlavne rýchlo kúpili v uliciach Starého Mesta cestou do alebo z práce, určite vám neuniklo, že vaše obľúbené pojazdné kaviarničky nestoja na svojich miestach. Kde je problém?

Ilustračný obrázok k článku Kávu do ruky priamo na ulici si momentálne nekúpite. Miznú s novým vedením z ulíc Starého Mesta moderné projekty?
Zdroj: Dnes24.sk

Káva je späť v uliciach, viac sa dozviete TU.

Prečo kaviarne zmizli z centra mesta: Majitelia rôznych prevádzok v Starom Meste zažívajú krušné chvíle. Niektorí sú poznačení nekonečnou prerábkou Štúrovej ulice, iní doplácajú na personálne zmeny na Staromestskom ú­rade.

Od nástupu nového starostu Radoslava Števčíka sa rieši osud kontajnerového mestečka na Šafárikovom námestí – projekt Šafko. Pre niekoho tŕň v oku, pre iných začiatok „novej Bratislavy“. Už mesiace sa vedú búrlivé diskusie, už mesiace sú v očakávaní ako okolití obyvatelia, ktorí sú proti, tak aj majitelia prevádzok, ktorí bojujú za jeho záchranu. Tí majú v súčasnosti od Starého Mesta na Šafku zákaz predávať.

Viac o projekte sa dočítate tu: Poslalo Staré Mesto projekt Šafko do zabudnutia? Prevádzky dnes zatvorili

Šafko ale nie je jediné, ktoré má takýto zákaz. Ak ste patrili k tým, čo si radi kúpili kávu v Starom Meste na ulici „za pochodu“, určite vám neuniklo, že pojazdné kaviarničky nestoja na svojich obvyklých miestach.

Pána Králička netreba špeciálne predstavovať. Ich kávu v uliciach hlavného mesta ste si mohli vychutnať už dlhšiu dobu. Dokonca, v jednom z lodných kontajnerov na Šafárikovom námestí, otvorili prvú „kamennú“ predajňu. Teraz kaviareň ale budete hľadať márne.

Každý rok si prevádzky, ktoré podobne ako Pán Králiček predávajú na ulici, musia od mestskej časti pýtať povolenie na ambulantný predaj. Bez toho nie je možné predávať.

Pred komunálnymi voľbami v novembri minulého roka sa komisia, ktorá povolenia udeľuje, vyjadrila k žiadosti v zmysle, že rozhodnutia sa budú prijímať až po voľbách. Nová komisia bola zriadená až v januári, pretože úrad v súčasnosti prechádza veľkými zmenami. Povolenie komisia aj následne schválila. Odvtedy ale podľa slov majiteľa Pána Králička Martina Králika, je na stole u starostu Števčíka a ten z neznámeho dôvodu nekoná.

Prečítajte si tiež: Kontajnery na Šafku: Mestská časť nekoná, prevádzkovatelia kontajnerov sa nevzdávajú

Nové vedenie, a teda aj komisia, neboli pre personálne zmeny, ktoré starosta Števčík na úrade vykonal, až doteraz zložené. Už pár dní po minuloročných komunálnych voľbách avizoval, že chce z miestneho úradu prepustiť približne 70 ľudí. O toľko ich tam je totiž podľa neho viac ako pred štyrmi rokmi. Rovnako tak, by podľa nového starostu mali na úrade v Starom Meste pracovať len Staromešťania.

Starosta sa tiež rozhodol, že nechce hovorcu a preberie celú iniciatívu do vlastných rúk. Len či to nie je príliš veľké sústo… Napríklad povolenia na predaj môže podpísať aj zástupca starostu, prípadne kancelária starostu, a to je následne doručené žiadateľovi.

„Z Kancelárie starostu sme sa dozvedeli, že všetky takéto žiadosti si chce p. Števčík prečítať osobne. Čo ale trvá a pri všetkých povinnostiach je to nemožné. Kaviarne momentálne zostali jediné, ktoré stále nie sú schválené,“ vysvetlil pre Bratislava24.sk Martin Králik. „Na prvý e-mail pán Števčík odpovedal, že sa rád stretne aj osobne, avšak odvtedy na e-mailovú komunikáciu vôbec neodpovedá,“ doplnil Králik.

Kedy a či vôbec ešte kaviareň stretnete v uliciach Starého Mesta je otázne. Projekt sa každopádne tešil veľkému záujmu zo strany ľudí, a tak by bola škoda, keby mu mesto dalo červenú.

Prečítajte si tiež: Ďalšie zmeny v Starom Meste: Nový starosta chce, aby v úrade pracovali Staromeštania

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM