Správy Samospráva

Kauza útulku pre bezdomovcov vo Vrakuni: Miestni poslanci povedali rázne nie!

Vrakunské miestne zastupiteľstvo v tomto bode hlasovalo jednomyseľne.

Ilustračný obrázok k článku Kauza útulku pre bezdomovcov vo Vrakuni: Miestni poslanci povedali rázne nie!
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Miestni poslanci mestskej časti Vrakuňa odmietli, aby sa v bývalej robotníckej ubytovni na Čiližskej ulici zriadil útulok pre ľudí bez domova. Bratislavský magistrát požiadali o prepracovanie návrhu memoranda o umiestnení prevádzky útulku v inej lokalite mestskej časti na Hradskej ulici v areáli Mea Culpa alebo blízkom okolí.

Jednomyseľne

„Miestne zastupiteľstvo v utorok neschválilo v pomere 14:0 memorandum o spolupráci hlavného mesta a mestskej časti o umiestnení a prevádzkovaní novej mestskej sociálnej služby krízovej intervencie útulku pre ľudí bez domova,“ informoval na sociálnej sieti starosta Vrakune Martin Kuruc.

Miestna poslankyňa Zuzana Schwartzová uviedla, že doplnila uznesenie zastupiteľstva o vyvolanie rokovania s vlastníkom ubytovne o možnosti odkúpenia pre mestskú časť pre vytvorenie zariadenia pre seniorov, byty pre učiteľov či mladé rodiny.

Petícia

Proti umiestneniu útulku na Čiližskej sa spustila aj petícia obyvateľov, pod ktorú sa doteraz podpísalo vyše 1400 ľudí. Primátora Bratislavy Matúša Valla v nej žiadajú o prehodnotenie vhodnosti lokality. „Umiestnenie ubytovne v bezprostrednej blízkosti základnej školy, materskej školy a školy umenia, uprostred sídliska, považujeme ako občania danej lokality za absolútne nevhodné,“ argumentujú v petícii.

Mestská časť Vrakuňa začiatkom roka dostala účelovú dotáciu vo výške 200-tisíc eur na projekt zriadenia novej mestskej sociálnej služby krízovej intervencie – útulku, vrátane súvisiacich či nadväzných sociálnych služieb pre územie mestských častí Vrakuňa a Podunajské Biskupice. Vrakunská samospráva však pre účely tejto dotácie nevlastní žiadne priestory, pozemok či budovu, kde by sa projekt dal realizovať. Z tohto dôvodu vrakunské miestne zastupiteľstvo požiadalo starostu, aby s bratislavským primátorom spoločne vypracovali návrh memoranda podmienok zriadenia a prevádzky tejto sociálnej služby. Až po podpise memoranda mala byť uvoľnená dotácia z účtu mestskej časti.

Mesto Bratislava v apríli predstavilo komplexný balík zlepšení v kontexte bezpečnosti pre mestskú časť Vrakuňa, vrátane okolia bytového domu Pentagon, ale aj mestskú časť Podunajské Biskupice. V rámci opatrení navrhlo útulok pre ľudí bez domova v doterajšej robotníckej ubytovni. Magistrát sľúbil jeho nízku kapacitu a ubezpečil, že nepôjde o nocľaháreň, ale o dlhodobé ubytovanie po dobu jedného roka s možnosťou predĺženia. Mesto v súvislosti s miestom argumentuje tým, že lokalita je na okraji a zároveň blízko na to, aby tam ľudia, pre ktorých bude služba určená, chodili.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM