Rôzne

Kaštieľ v Modre zrekonštruujú. Stane sa z neho kultúrno-kreatívne centrum

V najbližších rokoch sa z kaštieľa stane kultúrno-kreatívne centrum Malokarpatského regiónu a celého Bratislavského kraja. Obnovou prejde aj záhrada kaštieľa.

Na zasadnutí Monitorovacieho programu slovensko-rakúskeho eurofondového programu bola schválená žiadosť o nenávratný finančný príspevok na zmenu Malokarpatského osvetového strediska na Kultúrno-kreatívne centrum.

„Vďaka schválenej žiadosti bude z národnej kultúrnej pamiatky kaštieľa a záhrady v Modre už o dva roky moderný priestor, kde svoje útočisko nájdu vinári, umelci, majolika, neziskovky, ale súčasne bude vytvorené aj digitálno-dokumentačné centrum kultúrneho dedičstva a kultúrnej krajiny,“ predstavil projekt predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo.

Sídlila v ňom aj škola

Národná kultúrna pamiatka kaštieľ v Modre patril v 16. a 17. storočí medzi najprosperujúcejšie uhorské vinohradnícke a remeselné strediská slobodného kráľovského mesta Modra. Od roku 1922 v ňom sídlila vinársko-ovocinárska škola a momentálne je kaštieľ majetkom BSK v správe Malokarpatského osvetového strediska v Modre.

V najbližších rokoch sa z kaštieľa stane kultúrno-kreatívne centrum Malokarpatského regiónu a celého Bratislavského kraja. Projektovými partnermi BSK sú Malokarpatské osvetové stredisko v Modre, Kulturvernetzung NÖ a Museumsmanagement NÖ z Dolného Rakúska, rakúska obec Jedenspeigen a strategickým partnerom projektu je Malokarpatské múzeum v Pezinku.

Zachovanie kultúrneho bohatstva

Vo vynovených priestoroch kaštieľa bude priestor najmä na digitalizáciu, a teda zachovanie kultúrneho bohatstva Malokarpatska a prihraničného rakúskeho regiónu Weinviertel. Oba regióny spája vinárska a vinohradnícka história a blízke sú si aj lokálnymi produktami a tradičnými remeslami. Spoločne však svoje historické dedičstvo nebudú partneri len uchovávať, ale aj naďalej rozvíjať.

Celkový rozpočet projektu, ktorý je prerozdelený medzi všetkých partnerov, je 3,6 milióna eur, z toho BSK má rozpočet alokovaný v sume 2 125 313,46 eur a z toho povinné spolufinancovanie zo strany BSK je 5 %, teda 106 265,67 eur.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM