Rôzne

Kaštieľ v Malinove bude mať opravenú strechu

Kaštieľ v Malinove patrí jednoznačne medzi dominanty obce, hovorí bratislavský župan Pavol Frešo.

Ilustračný obrázok k článku Kaštieľ v Malinove bude mať opravenú strechu
3
Galéria

Bratislavský samosprávny kraj dokončuje opravu strechy na národnej kultúrnej pamiatke Kaštieľ Malinovo. Oprava zahŕňa rekonštrukciu krovu, výmenu strešnej krytiny a nové klampiarske prvky južného krídla kaštieľa s celkovými nákladmi viac ako 250 tisíc eur.

Bratislava24.sk informovala Lucia Forman, hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kra­ja.

Rekonštrukcia kaštieľa

„Kaštieľ v Malinove patrí jednoznačne medzi dominanty obce, má bohatú históriu, je obklopený starobylým parkom, preto župa postupne pracuje na jeho obnove a rekonštrukcii. Rekonštrukcia strechy je o to náročnejšia, že musia byť dodržané stavebné postupy, ktoré boli konzultované aj s pamiatkarmi. Rovnako na pokyn pamiatkarov musí byť strešná krytina v podobe pálených keramických škridiel. V budúcom roku by sme sa chceli pustiť do revitalizácie anglického parku, ktorý kaštieľ obklopuje,“ objasnil bratislavský župan Pavol Frešo.

Oprava strechy, teda krovu a výmena krytiny, sa na Národnej kultúrnej pamiatke Kaštieli v Malinove začala v júni 2017 a zahŕňala všetky práce súvisiace s touto investičnou činnosťou ako montáž a demontáž lešenia, odborné odstránenie konárov stromov zasahujúcich fasádu a strechu objektu, vyčistenie, odvoz a uskladnenie haluziny, vyčistenie povalových priestorov, tesárske konštrukcie, klampiarske konštrukcie z medeného plechu, položenie keramickej krytiny, teda škridiel, ochranné nátery krovu, demontáž bleskozvodových rozvodov na streche.

S kladením škridiel sa začne začiatkom novembra a oprava by mala byť ukončená v polovici mesiaca november. Celkové rozpočtové náklady sú 262 908 eur s DPH.

Vodný hrad

Kaštieľ v Malinove je postavený na základoch stredovekého vodného hradu. Zvyšky vodnej priekopy sú viditeľné dodnes. Kaštieľ obklopuje pamiatkovo chránený anglický krajinný park, ktorého vznik sa datuje na začiatok 18. storočia. Dominujú v ňom mohutné platany, duby, agáty a ďalšie vzácne staré dreviny.

V súčasnosti má rozlohu 13,179 hektárov a nachádza sa tam viac ako 200 druhov domácich a cudzokrajných drevín. Park je pre verejnosť otvorený od 8:00 do 21:00 hod. v letnom období a od 10:00 do 19:00 hod. v zimnom období. Koncom marca 2017 boli na pôde Úradu Bratislavského samosprávneho kraja predstavené návrhy študentov Stavebnej fakulty STU, ktorých témou bola obnova a využitie národnej kultúrnej pamiatky kaštieľa a parku v Malinove.

Práce vznikli v rámci spolupráce Odboru cestovného ruchu a kultúry Bratislavského samosprávneho kraja s Katedrou architektúry Stavebnej fakulty STU v Bratislave. Cieľom spolupráce bolo v rámci predmetu ateliérovej tvorby navrhnúť možnosti nového funkčného využitia kaštieľa a parku v Malinove a tomu zodpovedajúci spôsob ich obnovy. Výstava predstavila rozličné prístupy k otázke obnovy kaštieľa v Malinove. Prioritou návrhov je rešpektovanie minulosti budovy a zároveň akceptovanie súčasných požiadaviek na obnovu pamiatkových objektov.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM