Nina Táborská Samospráva

Karlova Ves zmapovala parkovanie: Viac ako 4700 vozidiel parkuje mimo oficiálne vyznačených miest

Bratislavská Mestská časť – Karlova Ves v uplynulých týždňoch uskutočnila podrobnú analýzu parkovania na svojom území. Získané dáta a poznatky v nasledujúcich mesiacoch použije pri príprave nových návrhov parkovacej politiky.

Ilustračný obrázok k článku Karlova Ves zmapovala parkovanie: Viac ako 4700 vozidiel parkuje mimo oficiálne vyznačených miest
Zdroj: TASR

Ako informoval hovorca mestskej časti Michal Skalník, v Karlovej Vsi (okrem zóny Staré Grunty, zóny Patrónka a oblastí so zástavbou rodinných domov nad Devínskou cestou) mestká časť napočítala v nočných hodinách 9290 parkujúcich vozidiel.

Karlova Ves má pritom 4492 oficiálne evidovaných parkovacích miest. Zvyšných 4798 vozidiel tak v Karlovej Vsi parkuje mimo oficiálne vyznačených parkovacích miest, vo väčšine prípadov na chodníkoch a komunikáciach.

Počet voľných parkovacích miest je však v skutočnosti ešte nižší, keďže z celkového počtu 4492 evidovaných parkovacích miest je 2152 vyhradených, čo je 48 percent. Počas zberu dát sa taktiež podarilo zistiť, že na 24 percent vyhradených parkovacích miestach stálo iné vozidlo, než na ktoré bolo vydané povolenie.

„Viacero čísiel a pomerov sme s našim oddelením dopravy vedeli odhadnúť, no až zber dát nám dal presnú štatistiku. Teraz vieme s istotou povedať, že každé štvrté auto, ktoré stojí na vyhradenom parkovacom mieste, nemá to miesto oficiálne pridelené,“ povedal prednosta Miestneho úradu Ján Hrčka.

Mestskú časť Karlova Ves taktiež zaujímalo koľko z parkujúcich vozidiel je mimobratislavských. Približne každé siedme parkujúce vozidlo má mimo bratislavské EČV, čo znamená 15 percent z celkového počtu.

Podľa prieskumu, ktorý mestská časť vykonala, až 574 vozidiel v čase zberu dát parkovalo v rozpore s predpismi. Ako nás infomrovali, najčastejšie sa jednalo o parkovanie v križovatke, parkovanie na chodníku bez ponechania 1,5 m pre chodcov a parkovanie na zeleni.

Dokument so štatistikami nájdete TU.

Prečítajte si tiež: Parkujeme v Petržalke. Značka: Bezohľadne

Foto: Ilustračné.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM