Správy Samospráva

Karlova Ves reaguje na zmenu klímy: Zlepšuje podmienky pre cyklistov

Samospráva mestskej časti plánuje znižovať emisie skleníkových plynov a aj preto pripravuje viacero eko-aktivít.

Ilustračný obrázok k článku Karlova Ves reaguje na zmenu klímy: Zlepšuje podmienky pre cyklistov
4
Galéria
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Hĺbková obnova verejných budov, lepšie podmienky pre cyklistov, zníženie množstva nevytriedeného odpadu či informačné a osvetové aktivity pre verejnosť. To je len časť z toho, čím chce Karlova Ves postupne znižovať objem emisií do roku 2023 a 2030.

Komunitné centrum

Ďalšou je vybudovanie komunitného vzdelávacieho centra pre klímu a biodiverzitu v budove ZŠ Alexandra Dubčeka na Dlhých dieloch. Zuzana Hudeková z referátu riadenia projektov miestneho úradu v Karlovej Vsi v tejto súvislosti pripomenula, že okrem nevyhnutnej adaptácie na zmenu klímy je potrebné vynaložiť snahu na zmiernenie dôsledkov klimatickej zmeny.

„Dnes majú vedci jednotný názor – príčinou týchto zmien sú skleníkové plyny ako výsledok ľudskej činnosti,“ pripomenula Hudeková.

700 ton

Celkové emisie skleníkových plynov, za ktoré zodpovedá Karlova Ves, dosiahli v roku 2018 takmer 140.000 ton ekvivalentov CO2. Zníženie súčasného objemu by malo nastať v sektore dopravy, obnovy verejných a bytových domov a v znížení netriedeného komunálneho odpadu.

„Do roku 2023 by sa malo ušetriť okolo 700 ton skleníkových plynov vyjadrených v emisiách CO2, a do roku 2030 približne 5000 ton,“ informoval o zámeroch mestskej časti jej hovorca Branislav Heldes.

Medzi konkrétne opatrenia pre dosiahnutie tohto cieľa patrí napríklad hĺbková obnova dvoch verejných budov – ZŠ Alexandra Dubčeka a MŠ Kolískova, revitalizácia priestranstva Kaskády s novou výsadbou stromov a tvorbou vodozádržných opatrení, rozšírenie verejných bicyklov do ďalších častí Karlovej Vsi či realizácia pilotnej čiastočnej obnovy Jurigovho námestia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM