Samospráva

Karlova Ves pomáha ľuďom bez domova vrátiť sa do bežného života

Karlova Ves pomohla prvým trom ľuďom bez domova dostať sa z ulice. Nájsť strechu nad hlavou im umožnil projekt upratovania verejných priestranstiev.

Ilustračný obrázok k článku Karlova Ves pomáha ľuďom bez domova vrátiť sa do bežného života
Zdroj: Bratislava - Dúbravka

Marika a Robo sa do upratovania zapojili od začiatku. Keď prišla do organizácie Depaul Slovensko ponuka zamestnania s ubytovaním pre dve osoby, títo dvaja ľudia boli jednoznačnou voľbou. Šancu dostal aj Marek, ktorý začal pracovať ako zamestnanec miestneho úradu. Bratislava24.sk informovala Zuzana Čavajdová z miestneho úradu.

Získali strechu nad hlavou

Marika a Robo žili dlho na ulici, no v projekte upratovania Karlovej Vsi sa ukázali ako šikovní a spoľahliví ľudia. Po tom, čo pomohli Karlovej Vsi, dostali ponuku práce na Kramároch. Tam získali aj strechu nad hlavou.

„Prostredníctvom projektu upratovania Karlovej Vsi nadobúdajú ľudia bez domova pracovné návyky a sociálne kontakty. Prvé príklady ukázali, že návrat do plnohodnotného života je možný,“ povedala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová.

Šancu dostal aj Marek, ktorého život poznačili drogy, trestná činnosť či dlhy. O upratovanie v Karlovej Vsi mal záujem podobne ako ďalší klienti Nocľahárne sv. Vincenta de Paul.

V Karlovke sa zapojilo asi 60 ľudí bez domova

„Večer pred upratovaním to v nocľahárni vrie a medzi klientmi sa o inom ani nerozpráva,“ hovorí sociálny pracovník a koordinátor projektu Jakub Bartoš.

Práca je pre ľudí na ulici len jedným z mnohých faktorov vedúcich k zmene. „Ak nemám kde bývať a nemám si kde po práci odpočinúť, tak si zamestnanie dlho neudržím. Ak neustále riešim základné existenčné otázky, žijem v strese, moja schopnosť riešiť ostatné problémy sa radikálne znižuje,“ vysvetľuje zástupca riaditeľa Depaul Slovensko Jozej Kákoš. Do upratovania Karlovej Vsi sa od jari 2016 zapojilo približne 60 ľudí bez domova.

Čítajte aj: S upratovaním ulíc v Dúbravke pomáhajú aj ľudia bez domova

Ilustračný obrázok

Bezdomovci upratujú v Dúbravke
6
Galéria
Zdroj: Bratislava - Dúbravka
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM