Rôzne

Karlova Ves a Nové Mesto budú aj túto zimu čistiť chodníky a cesty ekologicky

Vvýhodou ekologickej oproti bežnej posypovej soli je aj to, že sa môže používať pri nižších teplotách aj v noci.

Ilustračný obrázok k článku Karlova Ves a Nové Mesto budú aj túto zimu čistiť chodníky a cesty ekologicky
Zdroj: TASR

Vytrvalé sneženie v hlavnom meste znamená i pohotovosť pre samosprávy bratislavských mestských častí pri čistení komunikácií.

Karlova Ves

Karlova Ves používa na zabezpečenie zjazdnosti, bezpečný prechod po chodníkoch a verejných plochách ekologickú soľ. „Mestská časť nakúpila 90 ton tohto posypového materiálu,“ informovala starostka Karlovej Vsi Dana Čahojová. Poukázala na to, že ekologická soľ obsahuje chlorid horečnatý, ktorý je 2,5-krát účinnejší v boji so snehom a ľadom. „Soliť tak stačí 2,5-násobne menej, no dosiahne sa rovnaký efekt,“ ozrejmila. Dodala, že výhodou ekologickej oproti bežnej posypovej soli je aj to, že sa môže používať pri nižších teplotách aj v noci.

Karlova Ves ekologickú soľ použije i z dôvodu šetrnejšieho prístupu k životnému prostrediu. Na štandardnú posypovú soľ totiž po jej vsiaknutí do zeme negatívne reagujú rastliny a stromy. Soľ mení pôdnu reakciu a ovplyvňuje príjem živín.

„Niektoré výskumy preukázali, že na meter štvorcový cesty sa počas sezóny použije aj desať kilogramov ‚klasickej‘ soli. Tá sa následne dokáže rozšíriť až do stometrového okruhu okolo cesty. V normálnom potoku dokáže urobiť slanú vodu asi takej slanosti, akú má morská voda,“ upozornila krajinná architektka a odborníčka v ochrane životného prostredia Zuzana Hudeková.

Nové Mesto

Nové Mesto bude aj túto zimu čistiť svoje parky, chodníky a cesty ekologicky. Proti snehu a ľadu má pripravené dostatočné zásoby špeciálnej ekologickej horniny zeolit, ekologickej soli či kamennej drviny. Informoval o tom hovorca mestskej časti Marek Tettinger.

Na rozdiel od bežnej technickej soli sa zeolit podľa samosprávy v pôde rozpadne bez negatívnych dôsledkov pre zeleň. Rovnako neupcháva kanalizáciu a kanalizačné vpuste, ako napríklad štrk alebo piesok, keďže sa vo vode postupne rozpúšťa.

Novomestský EKO-podnik VPS, ktorý zabezpečuje v mestskej časti zimnú údržbu, má na zimu vo svojich skladoch pripravených približne 300 ton posypových materiálov. „Ich kombinácia rozširuje možnosti zimnej údržby, výhodná je z ekologického aj ekonomického hľadiska,“ dodáva riaditeľ EKO-podniku Róbert Molnár.

Okrem posypových materiálov je na zimné upratovanie komunikácií 3. a 4. triedy v Novom Meste pripravený aj personál a technika EKO-podniku VPS. V pohotovosti bude päť viacúčelových vozidiel, traktor s radlicou, štyri nakladače na odvoz snehu. Na údržbu chodníkov v parkoch, verejných priestranstiev, nadchodov a schodov, ale aj priestorov lanovky na Kolibe sú k dispozícii viaceré sypače s pluhom, malotraktor, motorové frézy na sneh, snežný skúter a potrebné ručné náradie.

Pre obyvateľov je na telefónnom čísle 0911455077 k d­ispozícii nepretržitá dispečerská služba.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM