ESL Rôzne Správy

Bratislavský kraj má opäť najviac nových prípadov korony. COVID semafor bude fungovať aj na školách

Včera pribudlo na celom Slovensku 84 nových prípadov nákazy koronavírusom. Najohrozenejšia je aj naďalej Bratislava.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský kraj má opäť najviac nových prípadov korony. COVID semafor bude fungovať aj na školách
7
Galéria
Zdroj: TASR/AP

V našom regióne je od včera ďalších 25 ľudí pozitívnych na koronavírus. V Bratislave pribudlo 21 pacientov, v Malackách traja a v Pezinku jeden. Urobilo sa 4 090 testov.

Vážny priebeh

Pribúda ľudí, ktorí majú ťažší priebeh ochorenia. V nemocniciach je s ochorením COVID-19 alebo s podozrením naň hospitalizovaných 70 ľudí, z nich potvrdené ochorenie má 42 pacientov. Na JIS je sedem ľudí, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú traja pacienti.

Vyliečilo sa ďalších 25 pacientov, spolu tak nový koronavírus na Slovensku prekonalo 2192 ľudí.

Prevencia

Bratislavský samosprávny kraj sa v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou sústreďuje na prevenciu a apeluje na zodpovednosť obyvateľov. V župných zariadeniach sociálnych služieb už od začiatku júla platia prísne hygienické a protiepidemio­logické opatrenia.

„Nie všetko je však v našich rukách, mnohé závisí aj od rodinných príslušníkov. Preto apelujem na individuálnu zodpovednosť každého jednotlivca, keďže nezodpovedný prístup ohrozuje zdravie všetkých nás,“ zdôraznil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Školy

Samosprávny kraj ako zriaďovateľ stredných škôl sústreďuje svoju pozornosť aj na stredoškolákov a ich rodiny. V úzkej koordinácii s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu apeluje najmä na rodičov školopovinných detí, aby dodržiavali sprísnené hygienické opatrenia. Ministerstvo školstva nechce z dôvodu šírenia koronavírusu zatvárať školy celoplošne. Preto vytvorilo manuál, ktorý stanovuje základné prevádzkové podmienky od materských až po vysoké školy po dobu trvania pandémie. Zelená fáza predstavuje stav, kedy škola nemá žiadneho podozrivého ani pozitívneho žiaka či pedagóga. Oranžová fáza zachytáva situáciu, kedy má škola podozrivého žiaka alebo zamestnanca. Červená fáza obsahuje zoznam opatrení v prípade niekoľkých potvrdených prípadov u žiakov alebo pedagóga.

„Naše školy sú pripravené sa opäť vrátiť do vyučovacieho procesu, majú prichystané priestory, ako aj dezinfekčné prostriedky. Dobrou správou je, že im na to prispeje Ministerstvo školstva a čo ma veľmi teší, že školám poskytne aj príspevok vo výške 5000 eur na drobné opravy a údržbu, ktoré budú riešiť vo vlastnej réžii,“ dodal Juraj Droba.

Školy v zelenej fáze budú fungovať v štandardnom režime. Tie, v ktorých sa objaví podozrenie, budú musieť dodržiavať prísnejšie hygienické opatrenia. Žiaci zo škôl s červeným označením sa budú vzdelávať dištančne.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM