Maros Palesch Rôzne

Kandidáti: Bratislava potrebuje pretrasovanie dopravy

V Bratislave treba podľa kandidátov na post primátora pretrasovať linky mestskej hromadnej dopravy (MHD), urobiť dopravný prieskum, dokončiť systém integrovanej dopravy aj posilniť koľajovú dopravu.

Mesto potrebuje definovať štandardy dopravnej obsluhy a prieskum skutočného využitia jednotlivých liniek. „Na základe štandardov a skutočného využitia treba urobiť optimalizáciu MHD,“ navrhuje Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD).

Podľa Mareka Blahu (SZ, SDĽ) je nutné najprv rozšíriť električkovú trať aj do najväčšej mestskej časti Bratislava – Petržalka, ako aj do Vajnor a Devínskej Novej Vsi. „Pretrasovanie sa následne prispôsobí ako výsledok efektívnej integrovanej dopravy,“ vysvetlil Blaha.

Jozef Bonko (nezávislý) tvrdí, že Bratislava potrebuje nielen presmerovanie liniek, ale aj zmenu pásiem. Nevhodné časovanie cestovných lístkov odrádza občanov od väčšieho využívania hromadnej dopravy. Za zmenu trás je rovnako Alojz Hlina (nezávislý), za čiastočnú zmenu je Ján Budaj (Zmena zdola, DÚS, DS) s tým, že predovšetkým sa musí dokončiť integrovaný systém dopravy.

Magdaléna Vášáryová (SDKÚ-DS, KDH, Sas, Most-Híd, OKS) uviedla, že v oblasti modernizácie MHD treba neustále vyhodnocovať efektívnosť kapacít a racionálne narábanie s financiami. Bratislava sa nezaobíde bez vysokokapacitnej dopravy, ktorú predstavuje systém mestských vlakov. „Európske peniaze na tento systém sú už tu, len treba urobiť rozhodnutie a zobrať zaň zodpovednosť,“ uzavrela.

Na post primátora kandiduje aj Stanislav Pánis (Slovenská národná jednota), ktorý nevyužil možnosť vyjadriť sa k téme.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM