KAW Kultúra

Kam v Bratislave ZADARMO: Z vinobrania v Pezinku vyrazte rovno na magickú Bielu noc

Víkend v hlavnom meste a okolí bude opäť pestrý. Nenechajte si ujsť podujatia, ktoré majú neopakovateľnú atmosféru.

Ilustračný obrázok k článku Kam v Bratislave ZADARMO: Z vinobrania v Pezinku vyrazte rovno na magickú Bielu noc
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Biela noc

Námestia, ulice, nádvoria, fasády či nábrežie a zaujímavé interiéry v meste ožijú súčasným umením. Festivalová mapa Bielej noci obsahuje 53 zastávok s umeleckými inštaláciami a dielami od viac ako 200 autorov a kreatívcov z 12 krajín.

V 13. ročníku podujatia je prvýkrát súčasťou festivalovej trasy aj prvý slovenský mrakodrap a budova Novej tržnice, ktorá zažije laserový mapping. Do festivalovej mapy je zaradená aj Dvorana Ministerstva kultúry SR, kde bude možné pozorovať robotov, skicujúcich ľudské portréty, dielo francúzskeho umelca Patricka Tresseta.

Festival potrvá tri noci, ponúkne multimediálne a interaktívne inštalácie, monumentálne projekcie, objekty aj živé performancie. Návštevníci budú môcť roztancovať fasády budov, vstúpiť do pomyselnej časovej brány, prejsť sa svetelnou krajinou i ovplyvňovať svetlo a obrazy hrou na bubny či klavír. Rozprávkový pocit im dopraje pohľad na monumentálny Mesiac panujúci nad vodnou trasou alebo obrovská stonka fazule predierajúca sa z dlážky pri Zuckermandli.

piatok – nedeľa / od 19.00 h. / ulice Bratislavy / vstup voľný

Vinobranie v Pezinku

Tradičné oberačkové slávnosti, ku ktorým neodmysliteľne patrí dobré víno a jedlo, príjemná hudba, tanec, tradície. Prvý dúšok lahodného moku si môžete dať v piatok o 17.00 hod. na tribúne pred zámkom.

Na historický alegorický sprievod sa môžeme tešiť v nedeľu od 11.00 hod. v uliciach centra Pezinka. Medzitým vystúpia desiatky kapiel a súborov. Medzi nimi aj VIDIEK, NOCADEŇ, KING SHAOLIN, Heľenine oči, Majk Spirit či Bukasový masív.

piatok – nedeľa / Pezinok / vstup voľný / podrobný program TU

Koniec leta v Novom Meste

Nové Mesto pozýva na veľkolepé ukončenie Kultúrneho leta 2022 v mestskej časti. Odštartuje v sobotu na Kuchajde

Čaká na vás skvelý program so známymi menami. Vystúpia RICHARD MÜLLER, SIMA, Funkiez, bude aj ohňová a bubnová šou, country, vatra a detské atrakcie.

sobota / amfiteáter Kuchajda / od 15.00 hod.

Súťaž o najsympatic­kejšieho psa

V Dúbravke sa v sobotu uskutoční na lúke pri Kostole Ducha Svätého súťaž psov. V rámci nej sa bude hľadať najsympatickejšie šteniatko, najsympatickejší dospelý pes, najsympatickejší veterán aj najlepšie oblečený pes, respektíve najlepšie zladení pes a majiteľ. Informovala o tom Lucia Marcinatová z tlačového referátu mestskej časti.

Disciplíny sú pre miešancov aj čistokrvné plemená. „Potrebné je priniesť očkovací preukaz psa alebo pas,“ informovala Marcinátová. Pred súťažou sa uskutoční aj ukážka výcviku psov Športovým klubom policajnej kynológie Bratislava.

sobota / Dúbravka / vstup voľný

Festival Zo srdca

Tanečníci, divadelníci, hudobníci aj chránené dielne a občianske združenia sa predstavia cez víkend na Hviezdoslavovom námestí na multižánrovom festivale Zo srdca. Už druhý ročník festivalu, ktorý širokej verejnosti predstaví talentovaných ľudí so zdravotným znevýhodnením, pripravilo Staré Mesto.

Festival potrvá až tri dni – v piatok 16. septembra ho na nádvorí Zichyho paláca otvoria speváci Maroš Bango a Viera Kotvasová, v nedeľu 18. septembra o 17.00 hod. podujatie uzavrie koncert dnes už legendárnej pražskej kapely študentov školy Jedličkovho ústavu The Tap Tap.

piatok – nedeľa / Staré Mesto / vstup voľný / podrobný program TU

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM