Ľuba Lesná Kultúra

K sviatočnému dňu sviatočný medzinárodný koncert: Ekumenický

ubilejný desiaty ročník Medzinárodného ekumenického koncertu sa uskutoční dnes o 18.00 h v historickej budove Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave, kde sa koná po prvý raz. Zároveň je záverečným podujatím Kultúrneho leta a hradných slávností Bratislava 2014.

Ilustračný obrázok k článku K sviatočnému dňu sviatočný medzinárodný koncert: Ekumenický
Zdroj: Webnoviny.sk

Jubilejný desiaty ročník Medzinárodného ekumenického koncertu sa uskutoční dnes o 18.00 h v historickej budove Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave, kde sa koná po prvý raz. Zároveň je záverečným podujatím Kultúrneho leta a hradných slávností Bratislava 2014.

Na ekumenickom koncerte vystúpia profesionálni umelci zo Slovenska, Maďarska a Rakúska, ktorí spoločne s orchestrom Musica Iuvenalis priblížia návštevníkom podujatia kresťanské a židovské spevy prostredníctvom viacerých diel svetových majstrov.

Spájať ľudí

„Hlavnou myšlienkou podujatia je umením spájať ľudí a prehlbovať dialóg medzi národmi a stúpencami rozličných náboženských tradícií,“ povedal šéf organizátorov Peter Solej. „Koncert sa koná pod záštitou piatich najväčších predstaviteľov kresťanských cirkví a židovskej náboženskej obce na Slovensku,“ pokračoval.

V tomto roku adresoval koncertu posolstvo úradujúci maďarský prezident János Áder a svoju účasť na podujatí potvrdili aj veľvyslanci a vedúci diplomatických misií z 20 krajín.

Pápež zaslal na koncert telegram

Prvý ročník Medzinárodného ekumenického koncertu sa uskutočnil v októbri 2005 v Medzila­borciach. Počas doterajších koncertov, ktoré sa konali aj v Prešove a Košiciach, vystúpili umelci zo Slovenska, Česka, Cypru, Jordánska, Maďarska, Rakúska, Rumunska, Ruska i Ukrajiny. Podujatie podporili viaceré svetové autority. Pápež Benedikt XVI. zaslal pred pár rokmi na koncert svoj telegram a duchovný vodca pravoslávnej cirkvi na celom svete Ekumenický patriarcha Bartolomej vymenoval v roku 2009 na koncert svojho legáta. Rovnako tak pred dvoma rokmi urobil jordánsky princ El Hassan Bin Talal, celosvetovo uznávaná autorita v oblasti prehlbovania dialógu kultúr.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM