Nina Táborská Kultúra

Jubilejný 40. ročník festivalu Bratislavské jazzové dni sa už začal

V piatok večer sa začal jubilejný 40. ročník Bratislavských jazzových dní. V priebehu troch dní sa v Incheba aréne predstavia osobnosti svetovej džezovej scény. Jednou z osobností súčasnej džezovej scény, na ktorú sa môžete tešiť, je juhoafrický spevák a trubkár Hugh Masakela.

Ilustračný obrázok k článku Jubilejný 40. ročník festivalu Bratislavské jazzové dni  sa už začal
Zdroj: TASR

Festivalový program otvorí na hlavnom pódiu slovenská kapela Maringotka, ktorá v minulom roku vyhrala súťaž Pódium mladých talentov nadácie SPP, po nej to bude maďarsko-islandské zoskupenie Djabe special guest Gulli Briem, juhoafrický spevák a trubkár Hugh Masakela, headlinerom večera je americká bluesová formácia Robert Cray Band.

V sobotu 25. októbra vystúpia slovensko-poľsko-španielske zoskupenie As Guests feat. Anka Koziel, rakúska speváčka a klaviristka Lia Pale, americký vibrafonista a skladateľ Joe Locke, americká formácia John Scofield Trio feat. Steve Swallow, Bill Stewart (USA) a kubánske zoskupenie Bellita y Jazztumbatá feat. Glenda.

Zvučné mená

V programe záverečného dňa 26.septembra to budú slovenské kvarteto Gajlík Hodek Oravec Ragan Group, medzinárodný nemecko-rakúsko-holandsko-švajčiarsky bigband Ed Partyka Jazz Orchestra, americký Mike Stern Band feat. B. Franceschini, C. M. Doky & K. Carlock, headlinerom záverečného večera bude basový gitarista Victor Wooten s kapelou zo Spojených štátov.

Jednou z osobností súčasnej džezovej scény je juhoafrický spevák a trubkár Hugh Masakela. „Keď sme zistili, že práve v tomto čase je na turné a je možné, aby vystúpil u nás, tak sme hneď po ňom siahli, pretože to je esencia, ktorú ťažko hľadať niekde inde. Hugh Masakela hrá taký džez, aký sa dnes hrá. Ale on sám aj celá jeho skupina vyrastali v prostredí, v ktorom kedysi vznikali korene džezu. Verím, že to, čo nám predvedie, to nebude len džez ale aj štipka juhoafrickej hudby, tamojšieho folklóru aj pocitov, ktoré s tou hudbou súvisia,“ uviedol jeden z hlavných organizátorov Peter Lipa.

Trocha iný džez

Záver festivalu bude patriť Victorovi Wootenovi a jeho skupine zo Spojených štátov. „Wootenovská rodina nám prinesie trocha iný džez, to sú ľudia, ktorí sú s džezom zrastení. Ja som videl zatiaľ iba dvoch z rodiny, Viktora a Regina, teraz s nimi príde aj tretí brat, bubeník Roy," dodal Lipa.

Prvý ročník Bratislavských jazzových dní

Zorganizovala ho na amatérskej báze v roku 1975 skupinka jazzových entuziastov. Spočiatku hrali na festivale hudobníci z Československa a okolitých socialistických krajín. Na tretom ročníku BJD, v roku 1977, prvýkrát vystúpili hudobníci zo západnej Európy – fínsky big band Retuperä a trio Weiden z NSR.

V roku 1979 Bratislava privítala prvého amerického hudobníka na festivale, trubkára Lee Harpera. Na prelome 70. a 80. rokov boli BJD už veľkým, profesionálnym festivalom, pestrou prehliadkou jazzu z Československa a niekoľkých európskych krajín.

V roku 1982 vystúpil prvý hudobník medzinárodného formátu, harmonikár a gitarista Jean Toots Thielemans. O rok neskôr, v roku 1983, prišlo k zásadnému obratu. Do Bratislavy prišli zahrať dvaja americkí jazzmani najzvučnejších mien, gitarista Larry Coryell a bubeník Jack De Johnette so svojou skupinou Special Edition.

V nasledujúcich rokoch mohli fanúšikovia dobrej hudby v Bratislave vidieť a počuť desiatky špičkových hviezd svetovej hudobnej scény.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM