Kultúra Kultúra

Jubilejný 10. ročník Medzinárodného festivalu adventnej a vianočnej hudby prinesie do mesta predvianočnú atmosféru

Predvianočnú atmosféru v centre Bratislavy aj v tomto roku obohatí už tradičný Medzinárodný festival adventnej a vianočnej hudby. Uskutoční sa v dňoch 3. až 6. decembra 2015 v Jezuitskom kostole na Františkánskom námestí i na pódiu na Hlavnom námestí v rámci Vianočných trhov.

Ilustračný obrázok k článku Jubilejný 10. ročník Medzinárodného festivalu adventnej a vianočnej hudby prinesie do mesta predvianočnú atmosféru
Zdroj: TASR

Súťažná časť festivalu sa bude konať v priestoroch Primaciálneho paláca v Bratislave. „Na tohtoročnom jubilejnom 10. ročníku festivalu privítame súbory zo siedmich krajín – z Česka, Talianska, Poľska, Chorvátska, Slovinska a Slovenska, ako aj už tradičných účastníkov z ďalekej Juhoafrickej republiky,“ povedal zástupca organizátorov festivalu Milan Kolena, predseda Únie speváckych zborov Slovenska. Ako ďalej spresnil, na festivale sa predstavia aj detské a mládežnícke zbory.

Spevácke zbory sa na festivale môžu zúčastniť ako nesúťažné alebo sa môžu zapojiť do súťaže v rôznych kategóriách. Program festivalu sa začne otváracím koncertom vo štvrtok 3. decembra o 19.00 h v Jezuitskom kostole na Františkánskom námestí. Predstavia sa spevácke zbory zo Slovinska, Poľska, Talianska a ďalších krajín.

V piatok 4. decembra od 18.00 do 19.30 h zúčastnené súbory priblížia adventnú a vianočnú hudbu svojich krajín verejnosti na Vianočných trhoch na Hlavnom námestí.** Od 19.00 h bude v Jezuitskom kostole** adventný koncert speváckych zborov.

Súťažná časť festivalu sa bude konať v sobotu 5. decembra od 9.00 do 14.00 h v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Súťažiť sa bude vo viacerých kategóriách, napríklad v kategórii detských zborov do 16 rokov, v kategórii seniorov, miešaných zborov dospelých či v kategóriách súčasná hudba, sakrálna hudba, ľudová pieseň, komorné zbory a ďalších. Výsledky súťaže vyhlásia v sobotu o 16.30 h na Hlavnom námestí, kde aj odovzdajú súťažiacim ceny a diplomy.

Následne sa spevácke zbory zúčastnené na medzinárodnom festivale opäť predstavia verejnosti v rámci Vianočných trhov. Sobotňajší program o 19.00 h uzavrie spoločenský večer pre dirigentov zborov.

V záverečný deň festivalu v nedeľu 6. decembra predpoludním vystúpia niektoré spevácke zbory na svätej omši vo Františkánskom kostole na Františkánskom námestí a iných kostoloch v centre mesta.

Organizátormi Medzinárodného festivalu adventnej a vianočnej hudby sú Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS), Hlavné mesto SR Bratislava, Spevácky zbor Apollo, Únia speváckych zborov Slovenska pod vedením Milana Kolenu a ďalší.

Prečítajte si tiež: Veľký vianočný prehľad: Pozrite sa, čo všetko vás čaká v rámci vianočných trhov v hlavnom meste

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM