Alexandra Húsková Kultúra

Jezuiti v Bratislave do roku 1773

Zo skromných začiatkov sa činnosť Jezuitov v Prešporku rozvinula do založenia významného kolégia, ktoré formovalo mládež. Z prešporskej jezuitskej tlačiarne sa šírili významné náboženské i vedecké literárne diela. Aj o tom sa dočítate v novej publikácii.

Ilustračný obrázok k článku Jezuiti v Bratislave do roku 1773
Zdroj: Dnes24.sk

Nová publikácia s názvom „Dejiny jezuitov v Bratislave do roku 1773“ vyšla v katolíckom vydavateľstve Dobrá kniha. Jej autormi sú Jozef Haľko, pomocný bratislavský biskup, cirkevný historik, a Ľuboš Rojka člen Spoločnosti Ježišovej (SJ). Informovala o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS) v Bratislave.

V druhej polovici 17. storočia, keď v Európe vrcholil tlak Osmanskej ríše, bol Prešporok – dnešná Bratislava, najdôležitejším mestom Uhorského kráľovstva. Jeho obyvatelia v tom čase húfne zanechávali katolícku vieru a pridávali sa k reformátorom.

Ostrihomskí arcibiskupi, ktorí sa často zdržiavali v Prešporku, hľadali pomoc u rýchlo sa rozvíjajúcej rehole jezuitov, ktorá v európskom meradle významne prispela k obrane katolicizmu. Zo skromných začiatkov sa činnosť jezuitov v Prešporku rozvinula do založenia významného kolégia, ktoré formovalo mládež.

Z prešporskej jezuitskej tlačiarne sa šírili významné náboženské a vedecké literárne diela. Mariánske kongregácie, ktoré jezuiti zakladali, poznačili nielen formu ľudovej zbožnosti širokých más veriacich, ale vtlačili výraznú pečať aj kultúrnemu a spoločenskému životu mesta.

Pôsobenie jezuitov pred zrušením ich rehole v roku 1773 pripomínajú doteraz viaceré významné historické pamiatky v bratislavskom Starom meste.

Pútavý text novej publikácie z pera Jozefa Haľka a Ľuboša Rojku priblíži čitateľom pôsobenie nasledovníkov sv. Ignáca z Loyoly, v meste, ktoré by bez ich prispenia vyzeralo v minulosti i v súčasnosti inak. Knihu ocenia nielen historici, ale všetci, ktorí sa zaujímajú o vlastné dejiny.

Nová kniha vychádza pri príležitosti 200 rokov od obnovenia jezuitskej rehole, ktoré si Spoločnosť Ježišova pripomenula v roku 2014. Má 190 strán, obsahuje veľa farebných a vzácnych dobových čierno-bielych fotografií a vyšla v tvrdej väzbe s prebalom.

Knižnú novinku si záujemcovia môžu kúpiť v kníhkupectvách Dobrej knihy v Bratislave, Trnave, Piešťanoch a Košiciach, alebo na webovej stránke vydavateľstva.

Foto:frcth.uni­ba.sk

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM