Kultúra

Jedinečná výstava Mor ho! z dielne študentov VŠVU podporuje štrajk učiteľov

Galéria sa výstavou mení v časozberný priestor, ktorý sa denne premieňa a zapĺňa projektmi, dielami aj manifestačnými transparentmi použitými na demonštráciách.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná výstava Mor ho! z dielne študentov VŠVU podporuje štrajk učiteľov
Zdroj: TASR

Priebežne vznikajúci výstavný projekt Mor ho! zapĺňa galériu Medium Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave. Iniciujú ho tamojší študenti, ktorí tam postupne inštalujú svoje práce. Výstava vyvrcholí slávnostnou finisážou 3. marca o 18.30 hodine.

Galéria sa výstavou mení v časozberný priestor, ktorý sa denne premieňa a zapĺňa projektmi, dielami aj manifestačnými transparentmi použitými na demonštráciách. Tie tematizujú štrajk učiteľov ako relevantnú manifestáciu istého postoja voči aktuálnym problém dnešnej spoločnosti.

Čítajte tiež: Do štrajku sa zapája stále viac vysokoškolských pedagógov

Čestné miesto vo vitríne ma štafetový kolík prevzatý VŠVU od zástupcov štrajkujúcich učiteľov základných a stredných škôl. Návštevník sa po červenom koberci dostane do priestoru, kde si môže na veľkom papieri prečítať báseň Mor ho! Drevený Demokratický automat je pripravený prijímať napísané podnety. Vo vedľajšej miestnosti je inštalácia triedy s nekompletnými stoličkami a stolom.

Súhlas s učiteľským štrajkom

Vtipným objektom je kritizované výberové konanie podpísané ministrom školstva Jurajom Draxlerom na učebnú pomôcku pre ZŠ a SŠ. Žiadame nemožné, Hlásime sa, Neučme nemožne a iné transparenty vyjadrujú súhlas s učiteľským štrajkom.

Podľa študentov Jána Skaličana a Viktora Šelestáka sa projekt odvoláva na obsah rovnomennej básne Sama Chalupku namierenej proti krivde, bezpráviu a nespravodlivosti. V závere je však zrejmé, že ten čo ubližoval, sa za svoje činy hanbí. Romantizujúci pátos je odrazovým mostíkom pre metaforu o tom, ako je naše vzdelávanie dlhodobo determinované do pozície dlhodobého čakateľa o pozornosť politických nomenklatúr.

Prečítajte si tiež: Štrajkujúcich učiteľov podporili rodičia detí na pochode vďaky

Nekonečné odsúvanie problémov učiteľov na okraj záujmu, ich permanentné existenčné starosti, ako aj absencia kvalitnej a kontinuálnej reformy školstva poukazujú na hanbu slovenských politických reprezentácií. Neustálym sledovaním vlastných politických a ekonomických zámerov sa sami dostávajú do pozície nepriateľa idúceho proti vlastným ľuďom.

Nestabilita a nestálosť dnešnej spoločnosti

Vzdelávanie, kultúra a umenie je dlhodobo vnímané ako okrajový segment zámerov a cieľov politických reprezentácií. Preto sa študenti VŠVU rozhodli podporiť týmto projektom nielen učiteľov ZŠ a SŠ, ale aj pedagógov vysokých škôl, ktorí vstúpili do ostrého štrajku.

Premenlivosť výstavy v čase a priestore v symbolickej rovine reprezentuje aj nestabilitu a nestálosť dnešnej spoločnosti, ktorá pramení v nesystémovom riadení slovenskej krajiny.

„Vedenie školy a členovia Akademického senátu VŠVU opätovne deklarovali pred celou Akademickou obcou podporu požiadavkám slovenských učiteľov na ZŠ a SŠ. Počas štrajkových dní, ktoré potrvajú do parlamentných volieb, bude škola otvorená všetkým iniciatívam pedagógov, študentov a externých partnerov školy, ktoré súvisia s témami vzdelávania, občianskej iniciatívy, umeleckého aktivizmu, či so širšími spoločenskými, kultúrnymi a historickými problémami,“ uviedla PR manažérka VŠVU Nina de Gelder.

Prečítajte si tiež: Na Hlavnom námestí demonštrovali tisícky ľudí za lepšie školstvo

Mor ho!
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM