Rastislav Búgel Správy

Jazdíte na e-kolobežke? Mestská polícia s jarným obdobím zintenzívňuje KONTROLY

Elektrokolobežky sa stali veľmi populárnymi aj v Bratislave. S ich rastúcou obľubou však podľa mestskej polície pribúdajú prípady ohrozenia chodcov.

Ilustračný obrázok k článku Jazdíte na e-kolobežke? Mestská polícia s jarným obdobím zintenzívňuje KONTROLY
Zdroj: Unsplash.com

„Mnohí využívajú e-kolobežky najmä k rýchlemu a pohodlnému spôsobu prepravy, ktorý je navyše aj ekologický. Je potrebné mať však na pamäti, že aj jazda na elektrokolobežke má svoje pravidlá, ktoré musí ich používateľ dodržiavať. Na to dozerajú aj hliadky mestskej polície,“ informuje Mestská polícia Bratislava.

Intenzívne kontroly

V prvých mesiacoch roka MsP pristúpila hlavne k preventívnym krokom a hliadky bolo možné vidieť na viacerých miestach Bratislavy. Jazdcov na e-kolobežkách, ale aj cyklistov informovali o zásadách bezpečnosti.

„V intenzívnejších kontrolách budeme pokračovať aj v nasledujúcich týždňoch. Tie sa dotknú nielen e-kolobežkárov, ale aj cyklistov. Za porušenie pravidiel môže byť priestupca v blokovom konaní riešený do výšky 50 eur,“ upozorňuje mestská polícia.

Na väčšinu peších zón majú elektrokolobežky vstup zakázaný.

S výnimkami

Aj tu platia výnimky. „Pri vstupe do niektorých peších zón si môžete všimnúť napríklad symbol elektrokolobežky, bicykla alebo elektrobickyla. V takom prípade môžu do nej vstúpiť aj osoby na týchto zariadeniach,“ informuje a dodáva, že „Ľudia využívajúci klasické kolobežky bez pomocného motorčeka, čiže tie, ktoré sa pohybujú vďaka odrážaniu nohou, sú považovaní za chodcov. Rovnako sú v zmysle zákona o cestnej premávke chodcami aj osoby, ktoré bicykel, elektrobicykel alebo kolobežku s pomocným motorčekom tlačia.“

Dodržiavajte pravidlá

MsP Bratislava upozorňuje na niektoré pravidlá: na elektrokolobežke môžu jazdiť len osoby staršie ako 15 rokov, v prípade, ak kolobežkári idú v skupine, môžu jazdiť len jednotlivo za sebou, počas jazdy je každý kolobežkár povinný držať riadidlá oboma rukami, jazdiť na e-kolobežke môžete len za triezva, na e-kolobežke je povolená jazda len jednej osobe a podobne.

„Smie sa na nej jazdiť aj po chodníku, cestičke pre chodcov alebo priechode pre chodcov, však len po pravej strane, pričom kolobežkár nesmie ohroziť a obmedziť chodcov. Zároveň nesmie prekročiť rýchlosť chôdze. Kolobežkár môže jazdiť aj vo vyhradenom jazdnom pruhu pre cyklistov, po cestičke pre cyklistov alebo priechode pre cyklistov taktiež len po pravej strane a nesmie svojou jazdou ohroziť a obmedziť cyklistov,“ prezradila Mestská polícia Bratislava.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne témy

Elektrokolobežky sa v posledných rokoch tešia veľkej obľube aj v Bratislave. Avšak s ich rastúcou popularitou pribúdajú...

Posted by Mestská polícia Bratislava on Thursday, April 11, 2024
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM