Maros Palesch Krimi

Jarovce žalujú NDS

BRATISLAVA - JAROVCE, 26.05.2011. Mestská časť podala žalobu na Národnú diaľničnú spoločnosť o splnenie povinnosti zdržať sa užívania stavby diaľnice D2 v katastri Jaroviec a zabrániť jej užívaniu inými osobami.

Jarovce podali žalobu na Okresný súd Bratislava V 18. mája. „Podľa názoru Jarovčanov rozhodnutia rezortu dopravy, ktorými bolo povolené predčasné užívanie stavby, stratili platnosť. Diaľnica sa užíva nelegálne,“ povedal Jozef Uhler, jarovský miestny a mestský poslanec Bratislavy. Dodal, že Jarovce spolu s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva namietajú, že NDS nezabezpečila ochranu zdravia ľudí pred nepriaznivými účinkami hluku napríklad vybudovaním protihlukových sti­en.

Povolenie na predčasné užívanie časti diaľnice platilo 12 rokov, uviedol jarovský starosta Jozef Škodler. Upozornil, že Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR je jediným akcionárom NDS, a.s. a zároveň je špeciálnym stavebným úradom pre diaľnice.

Starosta informoval, že Generálna prokuratúra SR podala na podnet Jaroviec upozornenie prokurátora na odstránenie nezákonného stavu, ktorý vznikol nečinnosťou ministerstva. Rezort dopravy vybavil prokurátorské upozornenie tak, že 26. augusta 2010 zastavil konanie na vydanie kolaudačného rozhodnutia na stavbu D2/D61 Bratislava/Vi­edenská cesta – štátna hranica SR/MR/Rakúsko, etapa 1 a 2b.

Miestne zastupiteľstvo prijalo v marci 2011 uznesenie, v ktorom žiada starostu, aby podal podnet na okresný súd na vydanie predbežného opatrenia na zastavenie premávky na diaľnici D2 v katastri Jarovce ato pre jej neoprávnené užívanie Národnou Diaľničnou Spoločnosťou.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM