Správy

Jarovce bojujú s dažďovou vodou pomocou novej technológie

Mestská časť Bratislava Jarovce sa rozhodla riešiť problémy so stojatou dažďovou vodou pomocou novej technológie.

Ilustračný obrázok k článku Jarovce bojujú s dažďovou vodou pomocou novej technológie
Zdroj: TASR

Aj keď kompetentní riešili problém s dažďovou vodou v minulosti už viackrát, obyvatelia sa na stojatú vodu stále sťažovali, pretože prijaté opatrenia boli účinné len krátky čas. Odborníkom preto dali vypracovať niekoľko alternatívnych návrhov na riešenie vsakovania.

Uličné vstupy

Napokon sa rozhodli pre technológiu špeciálneho vpustu do hĺbky osem až desať metrov v hodnote 990 eur. „Zatiaľ sme dali urobiť šesť uličných vpustov, kde vrty idú do hĺbky cca osem až desať metrov s prepadovým košom na zachytávanie nečistôt. Do vrtov sa osádza PVC rúra o priemere 200 milimetrov,“ povedal vicestarosta Jaroviec Jozef Uhler.

Tento spôsob sa podľa starostu Pavla Škodlera v obciach, kde ho doposiaľ využili, osvedčil. „Technicky je to riešenie pomerne jednoduché, finančne menej náročné ako iné a verím, že bude aj dostatočne účinné,“ doplnil Škodler.

Uličné vpusty boli zatiaľ realizované len na najkritickejších miestach. Stále však nie je doriešená niekdajšia Šolnova mláka, ktorá je jedným z nich.

„V mieste, kde bola kedysi Šolnova mláka, je spodná voda len pár centimetrov pod povrchom a bude potrebné zrealizovať hlbšie vrty, aby sme sa dostali pod niektoré nepriepustné geologické vrstvy,“ vysvetlil Uhler s tým, že na harmonograme ďalších vrtov sa dohodnú začiatkom septembra, keď zistia, ako si s vodou po väčších dažďoch poradia pilotné vrty.

Čítajte aj: Jarovce majú prvé VZN o ochrane pred hlukom a o pravidlách kosenia

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM