Rôzne

Jar je tu: Už aj v Bratislave vykvitli snežienky

Zdá sa, že zima, ktorá ešte pred niekoľkými týždňami riadne vytrápila Bratislavu a Bratislavčanov, je definitívne na ústupe. V meste rozkvitli prvé stromy a keď sa budete pozorne pozerať po trávnikoch pred našimi domami, určite natrafíte aj na prvé snežienky. My sme ich už objavili tiež.

Ilustračný obrázok k článku Jar je tu: Už aj v Bratislave vykvitli snežienky
Zdroj: Dnes24.sk

Krásne drobné biele kvety vykukli spod zeme napríklad na Jelačičovej ulici v Ružinove, odkiaľ je aj naša fotografia. Mnohí ľudia nevedia, ako je to so zberom týchto krásnych kvetov, aj preto pred niekoľkými dňami rezort životného prostredia upozornil, že zber snežienok stále nie je dovolený všade.

Snežienky sa smú trhať v záhradách, lúkach, lesoch, hájoch a iných oblastiach do druhého stupňa ochrany vrátane. „Natrhať si snežienky je teda dovolené, ale je potrebné dať si pozor, aby pochádzali z voľnej prírody maximálne v prvom a druhom stupni ochrany územia. Ak snežienky vyrástli napríklad v záhrade, je dovolené ich natrhať bez postihov,“ uviedol pre TASR hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano.

Za nezákonné trhanie snežienok v národných parkoch a ostatných chránených oblastiach hrozí previnilcovi pokuta až do výšky 3300 eur.

Snežienka jarná (galanthus nivalis) patrí medzi trvalky a v priaznivých podmienkach dorastá až do výšky 20 cm. Zvončekovité kvety pútajú pozornosť tromi snehobielymi okvetnými lístkami. Zaujímavosťou je, že rozkvitnuté dokážu odolať aj desaťstupňovým mrazom. Na snežienky si treba dávať pozor, pretože celá rastlina je jedovatá, obsahuje nebezpečné alkaloidy.

Do roku 2003 bola snežienka jarná na Slovensku vo voľnej prírode chránená. Zapríčinil to masívny zber kvetov najmä pred Medzinárodným dňom žien.

Jar je tu!
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM