Rôzne

Investor Predstaničného námestia varuje pred súdnym sporom s mestom

Spoločnosť Transprojekt varuje pred vznikom najväčšieho súdneho sporu v histórii mesta.

Ilustračný obrázok k článku Investor Predstaničného námestia varuje pred súdnym sporom s mestom
Zdroj: Dnes24.sk

Spoločnosť Transprojekt, ktorá má najneskôr do konca tohto roka obnoviť priestor pred bratislavskou Hlavnou stanicou, varuje pred vznikom najväčšieho súdneho sporu v histórii mesta a dlhodobého zablokovania možnosti komplexnej revitalizácie Predstaničného námestia, a to v prípade, ak bratislavská samospráva bude pokračovať v doterajšom prístupe.

Hrozia žaloby

Investor tvrdí, že má seriózny záujem začať s realizáciou projektu, a preto požiadal mesto o stretnutie. „Ide o poslednú výzvu zo strany realizátora projektu, ktorý očakáva, že vedenie mesta urobí v najbližších týždňoch všetky nevyhnutné kroky k úspešnému naštartovaniu plne pripraveného projektu,“ povedala mediálna zástupkyňa investora Mária Adamová.

V prípade, ak tak neurobí, spoločnosť je podľa nej pripravená v krátkom čase podať ochranné žaloby zahŕňajúce tak návrhy na predbežné opatrenia, ako aj žaloby týkajúce sa ochrany dobrej povesti, uplatnenia si náhrady škody a nemajetkovej ujmy, ktoré spoločnosti Transprojekt mali vzniknúť dlhodobým odmietaním súčinnosti zo strany mesta.

„Hlavné mesto sa od roku 2010 odmietlo zaoberať žiadosťami zo strany realizátora, nerešpektuje uzatvorené zmluvy, dohody a uznesenia vlastného mestského zastupiteľstva v danej veci,“ skonštatovala Adamová s tým, že projekt obnovy Predstaničného námestia vznikol v roku 1998, kedy bola podpísaná dohoda o vzájomnej spolupráci.

Miliónové investície

Spoločnosť Transprojekt deklaruje, že si dodnes preukázateľne splnila všetky záväzky, ktoré jej vyplývajú z uzatvorených dokumentov, tak s hlavným mestom, ako aj Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR). Podľa mediálnej zástupkyne investora celkovo uhradila na účet mesta sumu viac ako 1,935 milióna eur a ŽSR získali na nájme doposiaľ sumu blížiacu sa k jednému miliónu eur.

„Realizátor potvrdil svoj záujem tiež splnením Memoranda o spolupráci v súvislosti s realizáciou obnovy električkovej trate v danom úseku. Spoločnosť Transprojekt uhradila náklady v celkovej sume 30-tisíc eur súvisiace s vypracovaním tohto projektu,“ podotkla s tým, že spoločnosť do dnešného dňa investovala do projektu 16 miliónov eur.

Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Nezhody s vedením mesta

Hlavné mesto podľa Adamovej v posledných rokoch odmietalo všetky návrhy zo strany investora a sabotovalo schválenie dodatku k zmluve o budúcej kúpnej zmluve, ktorý by zadefinoval jednotlivé fázy realizácie projektu, spôsob ich odovzdávania a preberania zo strany hlavného mesta.

„Vedenie hlavného mesta zároveň odmietlo splniť znenie dohody o spolupráci z roku 2005,“ podotkla Adamová. Miera rozpracovanosti projektu, doposiaľ vzniknuté záväzky a existujúce právne vzťahy medzi hlavným mestom a spoločnosťou Transprojekt, ako i vlastnícke vzťahy k pozemkom, podľa jej slov reálne znemožňujú začatie spolupráce vedenia mesta v tomto projekte s akýmkoľvek ďalším investorom.

Zmluvy sú stále v platnosti

Hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová uviedla, že zmluva s investorom platí do konca tohto roka a viackrát ho vyzvali na dodržanie zmluvy a zrealizovanie projektu v zmluvnom termíne. „Poslanci mestského zastupiteľstva totiž uzatvorenie akéhokoľvek časového dodatku odmietli. Aj napriek tomu investor hlavnému mestu minulý týždeň zaslal žiadosť o predĺženie zmluvy,“ povedala.

Mesto pritom v roku 2015 samo za viac ako 200-tisíc eur revitalizovalo priestor pred Hlavnou stanicou a tento rok za 200-tisíc eur opravilo eskalátory, ktoré vedú zo zastávok električiek do budovy stanice.

ŽSR uviedli, že momentálne analyzujú právny stav, ktorý môže nastať po výpovedi zmluvy zo strany mesta. „V tomto prípade je potrebné kroky ŽSR a mesta koordinovať. ŽSR poskytnú súčinnosť hlavnému mestu pri riešení problematiky hlavnej stanice a predstaničného námestia,“ priblížila hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková s tým, že možné kroky nebudú vopred medializovať, keďže zmluva s mestom, ako aj zmluva o prenájme pozemkov je stále v platnosti.

Námestie Franza Liszta
15
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM