Alexandra Húsková Správy

Integrovaný dopravný systém zjednoduší a zlacní dopravy všetkým obyvateľom, uvádza v stanovisku BID

Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji zásadne zjednoduší a zlacní dopravu pre všetkých obyvateľov, ktorí dennodenne využívajú dopravu v rámci regiónu. BID zároveň vysvetľuje dôvody zmeny v cestovnom pre ŽŤP a ostatných skupín.

Ilustračný obrázok k článku Integrovaný dopravný systém zjednoduší a zlacní dopravy všetkým obyvateľom, uvádza v stanovisku BID

Prínosom sú aj nové dopravné prostriedky nakúpené z prostriedkov Európskej únie, pričom čerpanie bolo viazané práve na funkčný integrovaný dopravný systém s jednotnou tarifou všetkých zapojených dopravcov.

„Vnímame citlivo situáciu ohľadom zmeny v bezplatnom cestovnom pre zdravotne ťažko postihnutých, členov protifašistického odboja a držiteľov Jánskeho plakiet na 50 % zľavu zo štandardného cestovného. Pre vysvetlenie celej situácie je však potrebné povedať, že zavedenie jednotného integrovaného dopravného systému je jednou z podmienok na čerpanie eurofondov pre ďalšie dopravné projekty mesta, čo uviedlo aj vedenie mesta Bratislava vo svojom stanovisku,“ povedal predseda predstavenstva BID Marian Rovenský.

Ako zároveň uviedol, prinesie to aj pozitíva pre všetkých cestujúcich, vrátane ZŤP, ktorí budú môcť cestovať na jeden cestovný lístok na území regiónu vlakmi, prímestskými spojmi aj mestskou hromadnou dopravou.

„Vďaka projektu integrovaného dopravného systému nakúpilo hlavné mesto spolu s Dopravným podnikom Bratislava nové nízkopodlažné trolejbusy a električky, ktoré zásadne prispievajú k zvýšeniu komfortu cestovania, čo je dlhodobým a spoločným cieľom všetkým partnerov. Ľuďom prichádzajúcich z regiónu do hlavného mesta zároveň zlacnie cestovanie,“ doplnil Marian Rovenský.

Problematikou zliav sa zaoberajú všetci partneri IDS BK od roku 2012, kedy odsúhlasili zjednotenie tarifných podmienok. V roku 2013 prijalo zastupiteľstvo hlavného mesta výnimku na dočasné riešenie bezplatnej prepravy pre ZŤP s vedomím, že to nie je koncepčný a dlhodobo udržateľný stav.

Toto uznesenie zároveň hovorí o tom, že táto výnimka platí do zavedenia III. etapy IDS BK.

Zdroj:bid.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM