Kultúra

Inšpirácia pre šikovné deti: "Šupkári" vystavujú v Bibiane práce z desiatich študijných odborov

Deti určite zláka relaxačné sedenie, zoomorfné a ďalšie stolčeky v podobe zvierat, rôzne druhy stoličiek – z keramiky, skla ba aj z lopaty.

Ilustračný obrázok k článku Inšpirácia pre šikovné deti: "Šupkári" vystavujú v Bibiane práce z desiatich študijných odborov
8
Galéria
Zdroj: TASR

Študenti bratislavskej strednej Školy úžitkového výtvarníctva (ŠÚV) Josefa Vydru prezentujú svoju tvorivosť a nápady na výstave v hlavnom meste. Expozíciu nazvali Šupkári v Bibiane, kde potrvá do 15. mája

To najlepšie zo školy

Je tu kolekcia tvorby zo všetkých desiatich študijných odborov. „Vybrali sme hračky, pohybovátka, ilustrácie a ďalšie práce blízke deťom. Sme najstaršia umelecká škola na Slovensku. V roku 1930 ju s názvom Škola umeleckých remesiel založil Josef Vydra podľa vzoru nemeckého Bauhausu. Ako pedagógov zhromaždil najväčšie osobnosti slovenskej a českej umeleckej avantgardy, akými boli Ľudovít Fulla, Mikuláš Galanda, Karel Plicka, Jaromír Funke, Júlia Horová a ďalší. Škola viackrát menila názov a od septembra budeme opäť šupkári, vrátime sa k bývalému názvu Škola umeleckého priemyslu,“ povedal na utorkovom otvorení výstavy riaditeľ ŠÚV Milan Pagáč.

Auto, sánky, bicykel

Expozícia ponúka pestrú ukážku vzdelávacieho procesu a v piatich miestnostiach sú tvorbou súčasných študentov prezentované po dva umelecké odbory. Deti určite zláka relaxačné sedenie, zoomorfné a ďalšie stolčeky v podobe zvierat, rôzne druhy stoličiek – z keramiky, skla ba aj z lopaty.

Drevené auto, hojdací koník, malý bicykel, pohybovadlo, sánky či snowscoot predstavujú dopravné nápady. Podobne originálne sú aj nové typy písma, desiatky papierových reliéfov, plagáty na tému sloboda a iné, ručné cvičebné závažie z kameňa, návrhy košieľ z papiera či textilné odevné modely.

Nová výstava nadväzuje na skôr otvorenú expozíciu Bauhaus alebo malí dizajnéri. Bibiana ňou reaguje na blížiace sa sté výročie založenia spomínanej nemeckej školy. Návštevníci majú možnosť zoznámiť sa s dizajnom v hravej podobe a na inom poschodí vidieť klasickú inštaláciu dizajnérskych prác, ktoré vytvorili len o niekoľko rokov staršie deti – študenti ŠÚV Josefa Vydru.

ŠUP-ka v Bibiane
8
Galéria
Zdroj: TASR

Ak chcete dostávať pravidelný prísun aktualít z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM