Kultúra

FOTO: Deti sa môžu v Bibiane stať dizajnérmi a vyskúšať si svoju zručnosť i fantáziu

Bibiana oslovila bratislavskú strednú umelecko-priemyselnú školu s ponukou na prezentáciu jej odborov. Výsledkom je výstava O Bauhause a malých dizajnéroch.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Deti sa môžu v Bibiane stať dizajnérmi a vyskúšať si svoju zručnosť i fantáziu
8
Galéria
Zdroj: TASR

Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana uvádza výstavu O Bauhause a malých dizajnéroch. Reaguje ňou na blížiace sa výročie školy založenej v roku 1919 v nemeckom Weimare s umelecko-remeselným zameraním, ktorá dodnes ovplyvňuje stredné i vysoké školstvo v Európe.

Bauhaus a deti

Interaktívna výstava venovaná storočnici založenia prvej umelecko-priemyselnej školy moderného typu je zostavená z ateliérov a dielní niekoľkých odborov. Návštevníci si budú môcť vyskúšať svoje zručnosti i trpezlivosť.

„Cielená práca, zameraná na určité témy, je navrhnutá ako lekcie v ateliéri. Každá téma má variáciu pre menšie deti, staršie deti, prípadne stredoškolákov i dospelých,“ približuje expozíciu scenáristka a dramaturgička Ingrid Abrahamfyová. Autorom námetu je a pod výtvarno-priestorové a výtvarno-technické riešenie sa podpísal Roman Bezák.

Autori výstavy inštalovanej na 2. poschodí, ktorá malých návštevníkov prenesie do obdobia 20. rokov 20. storočia, predpokladali, že škola Bauhaus nebude širokej verejnosti známa, preto v prvej miestnosti vytvorili „informačné centrum“, kde sú uvedené aj vplyvy, smery a myšlienkové prúdy, ktoré školu formovali.

„Deti sa zabavia a zoznámia s témou prostredníctvom interakcií, ich dospelí sprievodcovia sa prostredníctvom stručných textov poučia a potom môžu spolu s nimi prechádzať jednotlivými dielničkami,“ uviedla v utorok na tlačovej konferencii Abrahamfyová.

Pestré dielne

Ďalšie miestnosti predstavujú niektoré oblasti tvorby, ktoré škola Bauhaus výrazne ovplyvnila. Sú usporiadané ako spomínané „dielničky“, v ktorých si každý bude môcť vyskúšať zručnosti. Prechádzajúc textilno-odevnou dielňou si odvážlivci môžu zaimprovizovať dadaistické divadielko v komických kostýmoch, v drevodielni zameranej na tvorbu hračiek a nábytku, nájdu skladačky i hračky. V miestnosti venovanej architektúre si okrem iného môžu zostaviť vlastný abstraktný obraz.

Cez kovodielňu, kde sa zoznámia so slávnym nábytkom z kovových trubiek, sa napokon malí dizajnéri dostanú k výrobnej linke automobilov. „Posledná miestnosť síce s tradičným bauhausovskými dielňami nemá veľa spoločného, ale výrobnú linku považujeme za symbol fúzie viacerých druhov dizajnérskej tvorby,“ poznamenala k autodielni, v ktorej deti môžu pracovať na výrobnej linke na „nožný pohon“, žeriavom premiestňovať diely auta, aj si ho poskladať.

Dizajnérske kúsky

Výstava O Bauhause a malých dizajnéroch nereaguje len na výročie založenia významnej školy, pripomenie tiež Školu umeleckých remesiel, predchodkyňu dnešnej Školy úžitkového výtvarníctva (ŠÚV) Jozefa Vydru v Bratislave, ktorá vznikla na bauhausovských ideových základoch a dodnes vychováva študentov v podobnom duchu. Bibiana preto oslovila bratislavskú strednú umelecko-priemyselnú školu s ponukou na prezentáciu jej odborov.

Vznikla tak zaujímavá situácia, keď sa na jednom poschodí návštevníci zoznámia s dizajnom v hravej podobe a zároveň si môžu pozrieť klasickú inštaláciu dizajnérskych prác, ktoré vytvorili študenti.

Bibiana - výstava o Bauhause
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM