Maros Palesch Krimi

Inšpektori práce si posvietili na taxislužby

Takmer stovku taxikárov skontrolovali v noci z piatka na sobotu v Bratislave a Košiciach inšpektori práce.

Hovorca Národného inšpektorátu práce Igor Holéczy informoval, že do kontrolnej akcie, ktorá sa začala v piatok (1.4.) vo večerných hodinách, nasadili viac ako tri desiatky inšpektorov, ktorým pri výkone asistovala polícia.

Kým inšpektori v Košiciach nedostatky na mieste neodhalili, v Bratislave objavili päť vodičov, ktorí pracovali nelegálne, za čo prevádzkovateľovi taxislužby hrozí minimálna pokuta 2000 eur. **
„Kontrolovali sme vo viacerých častiach mesta, po preverení s databázami sociálnej poisťovne sme zistili, že niektorí vodiči neboli svojimi zamestnávateľmi do sociálnej poisťovne nahlásení,“** uviedol hlavný inšpektor práce Inšpektorátu práce Bratislava Dalibor Hlivák.

Holéczy uviedol, že odhaľovanie nelegálneho zamestnávania je jednou z priorít inšpekcie práce a kontrolám taxislužieb venujú pozornosť pravidelne. Vlani napríklad vykonali okolo 750 kontrol taxislužieb, zistili pritom 31 nelegálne pracujúcich vodičov, za čo uložili pokuty v celkovej sume 26.390 eur.

Podľa vyjadrenia hovorcu na porušovanie zákonov upozorňujú inšpekciu často aj samotní taxikári a prevádzkovatelia taxislužieb, poukázaním na nelegálne zamestnávanie chcú eliminovať nekalú konkurenciu.

Ďalším problémom, s ktorým inšpektori prichádzajú do styku pri kontrolách, je prevádzkovanie taxislužby bez potrebných koncesných listín. Tieto prípady odstupujú príslušným Krajským úradom pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM