Kultúra

Incheba plná hafkáčov. Predstavili slovenské národné plemená psov

Výstavisko Incheba sa počas víkendu zaplnilo štvornohými chlpáčmi. V sobotu mohli návštevníci obdivovať slovenské národné plemená.

Ilustračný obrázok k článku Incheba plná hafkáčov. Predstavili slovenské národné plemená psov
12
Galéria
Zdroj: TASR

Predstavenie výsledkov šľachtiteľskej práce slovenských chovateľov je cieľom Svetovej špeciálnej výstavy slovenských národných plemien, ktorá sa dnes uskutočnila na výstavisku Incheba v Bratislave.

Návštevníci mohli v rámci výstavy vidieť päť slovenských národných plemien: Československý vlčiak, Slovenský čuvač, Slovenský kopov, Slovenský hrubosrstý stavač a Tatranský durič.

Vyzdvihla národné plemená

Výstavu navštívila aj ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nom. SNS). "Ide o plemená, na ktoré sme mimoriadne hrdí, lebo nie je to práca terajších chovateľov a šľachtiteľov, ale je to práca našich predkov,“ uviedla Matečná. Pripomenula, že plemeno Tatranský durič je ešte v procese uznávania a čaká na medzinárodné uznanie.

"Chcela by som týmto vyzvať, keďže ide o národné, ale aj kultúrne bohatstvo, všetkých chovateľov, ktorí majú radi psíkov, aby sa týmto slovenským národným plemenám venovali a dávali im tú pozornosť, ktorú si naozaj zaslúžia,“ dodala Matečná.

Výstava aj v nedeľu

V nedeľu sa uskutoční Národná výstava, ktorá je určená pre všetky plemená psov. Je to jediná výstava v roku, na ktorej sa udeľuje titul Víťaz Slovenska.

„Najkrajšie jedince jednotlivých plemien budú súťažiť o najprestížnejšie tituly, a to o Najkrajšie šteniatko, Najkrajšieho dorastenca, Najkrajšieho mladého psa, Najkrajšiu chovateľskú skupinu či Najkrajší pár psov,“ uviedla Monika Pilná, výkonná riaditeľka Slovenskej kynologickej jednoty, ktorá výstavu organizuje.

Výstava psov Incheba 2017
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM