han Rôzne

IKONICKÝ obchodný dom čaká veľká OBNOVA: Má sa stať opäť PÝCHOU mesta! FOTO

Zastaralý objekt dlhoročného obchodného domu Dunaj čaká rekonštrukcia, ktorá zmení scenériu celého okolia. Developer odhalil jej budúcu podobu.

Ilustračný obrázok k článku IKONICKÝ obchodný dom čaká veľká OBNOVA: Má sa stať opäť PÝCHOU mesta! FOTO
5
Galéria

Centrum mesta si bez OD Dunaj nevieme ani len predstaviť. Už dlhšie sa vie o rekonštrukcii, ktorá má objekt postavený v roku 1936 a Domom odievania v roku 1985, zmodernizovať. „V posledných rokoch však už budovy neboli v ideálnom stave. Po výstavbe veľkých obchodných centier na začiatku 21. storočia stratili svoj prvotný význam a boli transformované na kancelárske objekty s vybavenosťou,“ píše portál yimba.sk.

„Plány prebudovať ich na prémiové nákupné centrum alebo polyfunkčnú budovu sa nepodarili. V roku 2015 sa však majiteľom stala spoločnosť CTP, ktorá sa rozhodla pre veľkú rekonštrukciu,“ dodáva spomínaný portál.

„Východiskom pre rekonštrukciu tejto stavby je pre nás stav z roku 1936. Chceme v maximálne možnej miere zachovať a obnoviť prvky, ktoré boli pri neskorších prestavbách domu poškodené alebo zrušené,“ povedal pre yimba.sk Ivan Šimo, Construction Director spoločnosti CTP.

Pôvod bude zachovaný

Keďže OD Dunaj je národnou kultúrnou pamiatkou, jej prestavba bude musieť zachovať jej pôvodný výraz. „Zachovávame maximum nosnej konštrukcie, materiály, či vizuál. To bola aj úloha pre architektov. Naším zámerom nie je meniť jej charakter, naopak, chceme dodržať variabilitu a mix ponúkaných služieb,“ vysvetlil Ivan Pastier, Business Development Director CTP.

Vynovený OD Dunaj sa razom zmení na polyfunkčný komplex. „Jeho súčasťou budú kancelárie, obchodné prevádzky, priestory pre zábavu, ako aj bývanie v podobe bytov a apartmánov na prenájom. V ešte väčšej miere majú byť jednotlivé objekty prepojené a po náročnej prestavbe sa otvorí nové prepojenie medzi Námestím SNP a Nedbalovou prostredníctvom pasáže vo forme akéhosi átria,“ uviedli na yimba.sk

Rekonštrukcia sa už rozbehla a hrubá stavba má byť dokončená v prvej polovici roka 2024. Čo sa týka zariadenia priestorov, tam bude termín do konca roka 2024. Skolaudovaná a v prevádzke bude v druhej polovici roka 2025.

Môže vás zaujímať:

Rekonštrukcia obchodného domu Dunaj
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM