Samospráva

I. Nesrovnal: Nový tender na osvetlenie sa bude riešiť v spolupráci s Úradom pre verejné obstarávanie

Naďalej je prioritou mesta získať prostredníctvom súťaže osvetlenie, ktoré technologicky, ale i svojou funkcionalitou zodpovedá súčasným nárokom.

Ilustračný obrázok k článku I. Nesrovnal: Nový tender na osvetlenie sa bude riešiť v spolupráci s Úradom pre verejné obstarávanie
Zdroj: TASR

Hneď po tom, ako sa skončí administratívny proces zrušenia verejnej súťaže, začne Magistrát hlavného mesta SR Bratislavy pripravovať novú súťaž na prevádzkovateľa verejného osvetlenia. Uviedol to primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Porušila sa anonymita súťaže

Primátor povedal, že nový tender bude vychádzať z rovnakej technickej bázy, ktorá bola podkladom pôvodného verejného obstarávania. Uistil, že naďalej je prioritou mesta získať prostredníctvom súťaže osvetlenie, ktoré technologicky, ale i svojou funkcionalitou zodpovedá súčasným nárokom.

"Legislatívne nastavíme tender v úzkej súčinnosti i s Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO), aby bola zabezpečená maximálna transparentnosť a zamedzilo sa tak spochybňovaniu celého tendra,“ zdôraznil Nesrovnal.

Pripomenul, že zrušenie doterajšej súťaže vyhlásenej na konci mája 2017 bolo jedinou možnosťou, ktorú mesto malo po tom, čo sa v médiách objavila identita účastníkov súťaže.

„Porušila sa tým anonymita, jedno zo základných pravidiel verejného obstarávania zabraňujúce tzv. kolúznemu správaniu účastníkov a prípadným kartelovým dohodám,“ ozrejmil. „To, že je potrebné v takejto situácii súťaž zrušiť, nám potvrdili aj externé právne expertízy,“ upozornil primátor.

O dôvodoch zrušenia súťaže (hlavné mesto to oznámilo 16. marca) informoval Nesrovnal osobne aj predsedu ÚVO Miroslava Hliváka. Na otázku, či sa špeciálne venovali aj samotným okolnostiam odhalenia identity účastníkov, keďže magistrát poukázal na to, že ich mená sa objavili v tlačovej správe ÚVO z 21. februára, Nesrovnal uviedol, že „predsedu ÚVO o tomto informoval a on to zobral na vedomie".

Skúmajú zrušenie súťaže

Fakt, že ÚVO skúma dôvody zrušenia súťaže, keďže zverejnenie mien považuje úrad za konanie v rámci platných predpisov, Nesrovnal rešpektuje. Teoreticky pripúšťa, že úrad nebude súhlasiť so zrušením tendra. „Ak nám ÚVO povie, aby sme v súťaži pokračovali, tak budeme pokračovať, ale keď sú už mená účastníkov známe, pokračovať v takomto verejnom obstarávaní by odporovalo zdravému rozumu," upozornil.

Súťaž plánuje magistrát vyhlásiť ešte v tomto volebnom období, jej výsledkami sa však budú zaoberať až tí predstavitelia samosprávy, ktorých zvolia Bratislavčania v jesenných komunálnych voľbách. „Žiaľ, keďže sa v súčasnom predvolebnom období mnohé veci brutálne politizujú, nechceme, aby takéto dôležité veci pre mesto boli zneužívané na vytváranie hoaxov a dezinterpretácií, ktoré majú jediný cieľ – zviditeľniť ich autorov,“ uviedol primátor.

Na záver uistil, že súčasná situácia neohrozí zákonnú povinnosť mesta zabezpečiť verejné osvetlenie. „Služba je zmluvne zabezpečená na dobu určitú – na preklenovacie obdobie do vyhlásenia nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia – víťaza verejnej súťaže,“ informoval Nesrovnal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM