Alexandra Húsková Správy

Hviezdoslavovo námestie je už bez sedemnástich reklamných trojnožiek. Desiatky však ešte čakajú na rozhodnutie

Reklamné trojnožky by z centra mesta mali postupne miznúť. Prvých sedemnásť je už definitívne odstránených. V Starom Meste však zostáva ešte 34 "trojnohých" reklám na chodníkoch. O ich odstránení rozhoduje Dopravný inšpektorát a dokonca aj pamiatkári.

Ilustračný obrázok k článku Hviezdoslavovo námestie je už bez sedemnástich reklamných trojnožiek. Desiatky však ešte čakajú na rozhodnutie
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

„Firma Pre Sent mala záujem pokračovať v umiestnení 17 trojnožiek na promenádnej časti Hviezdoslavovho námestia. V decembri podala spoločnosť žiadosť o užívanie verejného priestranstva, ktorú im miestny úrad zamietol,“ uviedla Nora Gubková, hovorkyňa MČ Staré Mesto.

Odstraňovanie nežiadúcej reklamy v centre mesta patrí medzi ciele staromestskej samosprávy. „Reklamných zariadení je tu prebytok, a tak chcem postupne rušiť všetky nájmy alebo súhlasy, ktoré boli v minulosti udelené,“ povedal Radoslav Števčík takto pred rokom.

Zmluva o nájme trojnožiek na Hviezdoslavovom námestí nebola predĺžená a sedemnásť reklamných trojnožiek tak z tejto pešej zóny začiatkom tohto roka zmizlo.

V Starom Meste je však ešte približne 34 trojnožiek, ktorých zmluvy vypršali a sú podané nové žiadosti o povolenie na ich umiestnenie. Keďže sú umiestnené na komunikáciách – chodníkoch, povolenie má v rukách ako prvý Krajský dopravný inšpektorát, následne vydá k povoleným miestam stanovisko Krajský pamiatkový úrad a potom je na rade samospráva.

Krajský dopravný inšpektorát niektoré zo zostávajúcich reklamných trojnožiek povolil, keďže neodporujú dopravnému zákonu. Z deviatich ulíc sú zatiaľ dopravákmi na umiestnenie trojnožiek povolené štyri. Krajský pamiatkový úrad sa teda vyjadrí ešte k umiestneniu reklamných trojnožiek na Rybnom a Hviezdoslavovom námestí, Poštovej ulici a na Rudnayovom námestí.

Krajský pamiatkový úrad v minulom roku vypracoval nové pravidlá o umiestňovaní vonkajšej reklamy, ktoré by mali byť záväzné pre orgány samosprávy pri vydávaní povolení.

„Ambíciou je, aby sa z centra nežiadúca reklama postupne odstránila,“ uviedla Nora Gubková.

Prečítajte si aj:

Bratislava vo svetovom rebríčku kvality života predbehla Brusel aj New York

Viete, ktoré reštaurácie patria do prvej desiatky najlepšie ohodnotených podnikov v Bratislave? Pozrite sa na ceny jedál

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM