Kultúra

Hudobný génius Béla Bartók ožije v Bratislave

Tanečné divadlo Ifjú Szivek spolu s Maďarským Inštitútom v Bratislave pripravuje špeciálne podujatie na počesť 135. výročia narodenia svetoznámeho skladateľa Bélu Bartóka. Súčasťou programu bude slávnostné otvorenie výstavy fotografií Zoltána Mósera.

Ilustračný obrázok k článku Hudobný génius Béla Bartók ožije v Bratislave
Zdroj: TASR

Spolupráca medzi tanečným divadlom a Maďarským inštitútom je veľmi cenná. Maďarský inštitút v Bratislave ako časť Balassiho inštitútu je dôležitou súčasťou diplomatických aktivít Maďarskej republiky na Slovensku, najmä v oblasti kultúry.

“Béla Bartók bol nielen vynikajúci skladateľ, etnomuzikológ a klavirista, ale aj jeden z najvýznamnejších zberateľov ľudových piesní. Jeho tvorbou som sa už viackrát inšpiroval. Takto vznikli predstavenia ako Tanec na strunové nástroje, bicie a klavír alebo choreografia v tanečno- divadelnej inscenácií Listy,” hovorí umelecký vedúci Tanečného divadla Ifjú Szivek, Dušan Hégli.

“Je pre nás dôležité predstaviť takéhoto hudobného génia ako Béla Bartók aj domácemu publiku, najmä keď sa jeho meno spája s Bratislavou. Koncom 19. storočia totiž študoval na gymnáziu práve v hlavnom meste, a to na Špitálskej ulici,” dodal Dušan Hégli.

Expozícia fotografií Zoltána Mósera s názvom Túto cestu som prešiel – po stopách zberateľa ľudových piesní Bélu Bartóka je dôveryhodným opisom ciest slávneho skladateľa. Zachytáva jeho životnú cestu a odhaľuje miesta, kde známy umelec spolupracoval pri zbere ľudových piesní, tvoril a skladal prominentné diela.

Po tejto ceste sa divák môže vybrať aj počas predstavenia Bartók 135, kde okrem ľudových tancov zo slovenských regiónov môže vidieť a počuť aj rumunské a maďarské choreografické zostavy.

Celovečerné podujatie na počesť svetoznámeho skladateľa Bélu Bartóka so simultánnym tlmočením do slovenského jazyka sa uskutoční vo štvrtok 17. marca o 17.00 h v Tanečnom divadle Ifjú Szivek.

Prečítajte si tiež: SOARÉ: Budú raz chodiť Petržalku obdivovať turisti?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM