ELA

Hromadné podujatie alebo predajná akcia? Hygienici si posvietili na Inchebu

Vianočné trhy na ulici nie, v interiéri áno? V kocúrkove nariadení sa zrejme nikto už nevyzná.

Ilustračný obrázok k článku Hromadné podujatie alebo predajná akcia? Hygienici si posvietili na Inchebu
Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Keď Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) koncom novembra jasne zadefinoval, že je zakázané usporadúvať hromadné podujatia nad šesť osôb, vrátane klasických vianočných trhov, mnohí Bratislavčania ostali zaskočení.

Výstavisko Incheba, ktoré nie je nákupným centrom, avizovalo otvorenie podujatia Dni Vianoc od 3. do 21. decembra. S desiatkami stankárov pod jednou strechou, a síce s garanciou dodržiavania hygienických nariadení.

Na základe viacerých podnetov od čitateľov, ktorí sa pýtali, či je toto podujatie s „kostolným poriadkom“, sme 30. novembra oslovili regionálnych bratislavských hygienikov RÚVZ BA.

Podujatie je zakázané (?)

Incheba lákala nielen na trhy v interiéri, atrakciou v exteriéri sú aj detské kolotoče a ruské kolo. Na naše otázky, či toto konkrétne podujatie fungovať môže, či ide o hromadné podujatie alebo nie, keďže iné veľtrhy a podobné akcie napríklad Agrokomplexu boli presunuté na budúci rok, nám úrad 4. decembra 2020 napísal, že tradičné vianočné trhy patria medzi hromadné podujatia jednorazovej povahy, kde dochádza ku zvýšenej koncentrácii osôb a teda k zvýšeniu rizika šírenia ochorenia COVID –19.

„Uvedené bolo spoločnosti Incheba oznámené, nakoľko nám bol z ÚVZ SR postúpený podnet upozorňujúci na konanie hromadného podujatia Dni Vianoc v Inchebe 2020. Organizovanie takéhoto podujatia je v rozpore s nariadenými hygienickými a protipandemickými opatreniami. Nerešpektovanie vyhlášky je správnym deliktom, za ktorý príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva uloží pokutu do 20-tisíc eur,“ uviedla pre Dnes24 Katarína Nosálová, hovorkyňa RÚVZ BA.

Čo sú vianočné trhy?

Výstavisko Incheba sa po zverejnení nášho článku ohradilo, že Dni Vianoc sú v súlade s platnými nariadeniami a nejde o hromadné podujatie.

V interiéri nedochádza ani ku konzumácii jedla a nápojov a kontrolujú rozostupy i rúška. Incheba prostredníctvom hovorkyne argumentovala tým, že „v maximálnej miere dodržiava všetky opatrenia a nariadenia“.

„Ochrana zdravia predajcov, návštevníkov i zamestnancov je pre nás mimoriadne dôležitá a Incheba by nikdy nepristúpila k organizácii podujatia, ktoré by porušovalo platné nariadenia,“ vyjadrila sa Martina Macková, PR manager/hovorkyňa, Incheba, a. s.

Ako v priebehu dňa doplnila, na mieste boli v pondelok 7. decembra na kontrole hygienici. „Informácia o pokute sa nezakladá na pravde. Nakoľko neboli zistené žiadne nedostatky, Inchebe neboli uložené opatrenia na ich odstránenie a ani pokuta,“ doplnila hovorkyňa.

Všetko je inak

Keďže výstavisko prišlo s opačným tvrdením ako je vyjadrenie hygienikov, naša redakcia sa opätovne pýtala, či sú alebo nie sú Dni Vianoc v súlade s aktuálnym nariadením hlavného hygienika.

A prišla prekvapivá odpoveď. RÚVZ BA potvrdil, že na mieste vykonal štátny dozor na kontrolu dodržiavania protipandemických opatrení. „Bolo zistené, že nejde o hromadné podujatie (vianočný trh), ale akciu predajného charakteru. V čase uskutočňovania štátneho zdravotného dozoru nebolo zistené porušovanie ustanovení vyhlášok vydaných hlavným hygienikom Slovenskej republiky,“ uviedla Nosálová.

Argumentuje tým, že Incheba má vstup do (oploteného) areálu personálom kontrolovaný, má zabezpečenú dezinfekciu rúk a kontrolu telesnej teploty návštevníkov, ako aj priebežnú kontrolu protiepidemických opatrení. V stánkoch sa síce predáva potravinársky tovar, avšak s vylúčením jeho konzumovania.

„Vo vonkajšom priestore výstaviska (pred budovou) sa nachádzalo päť stánkov s predajom občerstvenia návštevníkom (hlavne teplé nápoje, trdelníky), avšak bez možnosti sedenia a s dodržiavaním sociálneho odstupu,“ dodala hovorkyňa.

Stúpajú počty nakazených

Interiérové podujatie Dni Vianoc nijako nespochybňujeme, avšak je na mieste pýtať sa kompetentných orgánov na jasné definovanie aktuálne platných opatrení, keďže situácia pandémie sa (nielen) v Bratislave zhoršuje a skloňuje sa lockdown.

Chaos a zmätok v nariadeniach je cítiť všade. Aj samotný primátor hlavného mesta Matúš Vallo kritizoval napríklad Staré Mesto za improvizované trhy na Hviezdoslavovom námestí.

Mestská časť síce klasické vianočné trhy neorganizuje, ale v preplnenom centre povolila umiestniť pojazdné reštaurácie, tzv. food trucky, kde sú ľudia hlava na hlave.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM