Adriana Banásová Šport

Hory v meste: Na indoorovej lezeckej stene sa skutočne cítite ako horolezec

Ste kamarát s adrenalínom? Máte radi väčšie výšky, ako len pozerať z balkóna na siedmom poschodí bytovky? Ak patríte medzi aktívnych, ktorí radi prekonávajú svoje fyzické i psychické limity, vyskúšajte lezenie.

Ilustračný obrázok k článku Hory v meste: Na indoorovej lezeckej stene sa skutočne cítite ako horolezec
Zdroj: TASR

Športovať sa dá dnes prakticky kdekoľvek a akokoľvek, no všetci asi dajú za pravdu tomu, že aktívne cvičiť je najlepšie vonku v prírode. Nie všetky športy je však z hľadiska bezpečnosti rozumné vykonávať rovno „na ostro“. Takým je napríklad čoraz viac populárne lezenie.

Skalolezectvo u nás nie je žiadnou novinkou, veď len v okolí Bratislavy je miest hneď niekoľko – tréningový múr na Žižkovej ulici, Platňa pod Bratislavským hradom, Technické sklo (oblasť bývalého kameňolomu) či skalné bralo hradu Pajštún.

Ak však patríte medzi tých, ktorí sa na skutočnú kamennú stenu najskôr dobre pripravia, potom je pre vás vhodnejšia umelá lezecká stena. Indoorové lezenie u nás naberá na popularite i význame. Jeho výhodou je tiež možnosť športovania i v prípade nepriaznivého počasia – dážď predsa krytému priestoru neprekáža.

V Bratislave a jej okolí je hneď niekoľko ponúk, kde si svoje zručnosti i fyzickú zdatnosť môžete otestovať.

K2

Od roku 2013 je najväčšou lezeckou stenou na Slovensku K2, s celkovou rozlohou 2000 metrov štvorcových a s maximálnou výškou 15,5 metra. Súčasťou steny je aj bouldrová plocha, ktorá siaha do maximálnej výšky dva metre a nie je na nej potrebné istenie lanom. Stena ponúka množstvo cestičiek, chytov a previsov, ktoré potrápia aj skúsených. K2 ako jediná ponúka možnosť lezenia na rýchlosť, vďaka čomu sa tu pravidelne konajú lezecké preteky v rôznych disciplínach.

K2 je situovaná na Starej Ivanskej ceste 1/B

Vertigo

Jedným z najznámejších lezeckých centier u nás je nepochybne Vertigo, otvorené na Trenčianskej ulici už od roku 2005. Stena disponuje rozlohou 840 metrov štvorcových s výškou do 12 metrov a je vhodná pre lezcov – expertov, rekreačných lezcov aj úplných začiatočníkov. Lezenie je prispôsobené aj deťom, pre ktoré je pripravená špeciálna stena s maľovanými motívmi a zvieracími chytmi. Taktiež centrum usporadúva lezecké súťaže.

Lezecká stena v Pezinku

Aj Pezinčania majú svoju vlastnú stenu a to v Squash centre na Tolstého ulici. Lezecká plocha steny je 100 metrov štvorcových s výškou 6 metrov a previsom 9 metrov. Návštevníci majú možnosť vyskúšať si aj bouldrovanie. Stena je v prevádzke denne (aj počas víkendu) od 8:00 do 22:00.

Lezecká stena AD HOC Malacky

Menšia stena o ploche 90 metrov štvorcových a výške 3, 4 metra je ideálny miestom pre tréning svojich fyzických schopností. Nachádza sa v športovom centre Malina v Malackách na Sasinkovej ulici a je otvorená štyri dni v týždni.

Výstroj a zodpovedný partner

Nevadí, ak nie ste práve Spiderman či jeho príbuzný. Všetky steny totiž ponúkajú zázemie nie len pre náročných, ale aj začiatočných lezcov. Lezenie môžu vykonávať ženy, muži i deti a pri tomto športe prakticky nie je vekový limit. Podstatné je prispôsobiť obtiažnosť trasy schopnostiam lezca. Každá cesta je vyznačená jednou farbou a stupňom náročnosti.

Bez výstroje však nie možné je tento šport realizovať. Potrebné sú lezecké topánky, sedák, lano, istenie a magnéziové vrecúško, do ktorého si počas lezenia namáčate ruky, aby sa vám dlane nepotili. Netrápte sa, ak nemáte vlastnú výstroj. V každom lezeckom centre vám ju ochotne, samozrejme za príplatok požičajú.

Dôležitou súčasťou lezenia je i váš partner, teda niekto, kto vás počas vášho výstupu bude zo zeme istiť, aby ste predišli pádu a následnému zraneniu. Je dobré vybrať si takú osobu, ktorej plne dôverujete, nakoľko v 15-metrovej výške strácajú niektorí doslova zem pod nohami a potrebujú nie len fyzickú zdatnosť, ale aj psychickú podporu.

Ak nemáte vedľa seba zodpovedného partnera – lezca, v každom lezeckom centre či klube vás bude ochotne istiť skúsený inštruktor.

ilustračná foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM