Tomáš Stupavský Hokej

Hokejový Slovan vstupuje do novej sezóny. Cieľom je stabilizácia finančnej situácie a postup do play off

Slovenský účastník Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) Slovan Bratislava vstupuje do novej sezóny s cieľom potešiť fanúšikov kvalitnými výkonmi a postúpiť po dvojročnej prestávke do play off.

Ilustračný obrázok k článku Hokejový Slovan vstupuje do novej sezóny. Cieľom je stabilizácia finančnej situácie a postup do play off
Zdroj: TASR

Vedenie „belasých“ si takisto želá, aby mužstvo nemuselo čeliť takým finančným problémom, aké ho sprevádzali v minulom ročníku a odohralo sezónu v pokojnejšej atmosfére.

„Sme veľmi radi, že sa nám podarilo v hektických časoch, trvajúcich prakticky od minulej sezóny, udržať KHL v Bratislave a zúčastniť sa ôsmeho ročníka. Musím v tejto súvislosti poďakovať vedeniu KHL, ktoré sa veľmi silno angažovalo do rokovaní a podarilo sa aj vďaka nemu udržať súťaž na Slovensku,“ uviedol na pondelkovej tlačovej konferencii generálny manažér a predseda predstavenstva Slovana Maroš Krajči.

Podmienkou bolo vyrovnanie záväzkov

Hráčom Slovana meškali výplaty od novembra, finančná neistota sa v uplynulom ročníku podpísala aj pod výkony tímu, ktorý napokon skončil v Západnej konferencii na poslednom mieste. Po skončení sezóny bola dlho nejasná ďalšia budúcnosť bratislavského klubu, napokon však po dlhých rokovaniach zotrval v prestížnej nadnárodnej súťaži. Podmienkou na zotrvanie v KHL bolo aj vyrovnanie záväzkov, respektíve dohoda s hráčmi na splátkových kalendároch.

Prečítajte si tiež: Slovan má stále problémy s dlžobami voči hráčom, údajne mu hrozí arbitrážne konanie

„Rád by som sa poďakoval hráčom, ktorí napriek známym problémom dohrali minulú sezónu, ukázali veľké srdce. S grom hráčov sme sa dohodli na nových zmluvách a záväzky už priebežne doplácame. Verím, že v zložitých časoch máme dostatočné možnosti, aby sme rozbehli sezónu a veľkým oblúkom sa vyhli problémom, ktoré sme mali. Veľký optimizmus nám dodávajú rokovania s partnermi a posledné podpisy zmlúv s hráčmi. Tešíme sa na novú sezónu, veríme, že bude oveľa pokojnejšia a vyrovnanejšia, ako tá minulá,“ pokračoval Krajči, podľa ktorého už klub vyrovnáva aj podlžnosti voči Správe telovýchovných a rekreačných zariadení Bratislavy (STaRZ) za prenájom zimného štadióna. „Z celkovej čiastky zostal iba zlomok, plus-mínus desatina. Do štartu sezóny bude dorovnaná,“ prezradil GM Slovana.

Kanadské brankárske duo

Mužstvo sa bude v novej sezóne opierať o kanadskú brankársku dvojicu Barry Brust a Michael Garnett, v obrane pokračuje Michal Sersen, Cam Barker, vrátil sa Tomáš Starosta i Ivan Švarný. Ofenzívnym lídrom by mal byť opäť Ladislav Nagy, novým kapitánom je Tomáš Surový, ktorý vo funkcii nahradil Milana Bartoviča. V mužstve zostalo aj slovinské duo Žiga Jeglič, Rok Tičar, takisto český center Václav Nedorost. Z útočných posíl stoja za zmienku Marek Viedenský či Lukáš Kašpar.

„S týmto kádrom chceme určite postúpiť do play off. Radi by sme v najbližších dňoch ešte posilnili mužstvo, počkáme si na mená, ktoré vypadnú z kempov NHL. Na brankárskom poste sme určite silnejší ako v minulej sezóne, máme k dispozícii dvoch skúsených brankárov, ktorí budú trénovať pod vedením slávneho Toma Barrassa. Ak sa nám podarí získať ešte jedného ofenzívneho beka na presilovky, plus jedného hráča do útoku, tak bude tím silnejší ako vlani,“ vyhlásil Krajči.

„Belasí“ chcú aj v nadchádzajúcom ročníku stavať na slovenských hráčoch. „Snažili sme sa dotiahnuť späť hráčov, ktorí dohrali v mužstve minulú sezónu. Usilovali sme sa angažovať slovenských hokejistov a z 90 percent sa nám to podarilo. Máme ešte priestor na doplnenie kádra,“ povedal nový tréner Miloš Říha, ktorý na lavičke nahradil Fína Petriho Matikainena.

Kvalitná príprava

Slovan má za sebou vydarenú prípravu, z desiatich súbojov prehral iba dva, pričom získal skalpy Salavatu Julajev Ufa, Torpeda Nižnij Novgorod, českého Zlína, Komety Brno či Vítkovíc.

„Príprava prebehla rovnako ako tvorba kádra hekticky, do poslednej chvíle sme nevedeli, kam vycestujeme. Napokon ale dopadla veľmi dobre, hráči pristúpili k zápasom veľmi zodpovedne, to sa týka aj hráčov, ktorí boli u nás na skúške. Som s ňou veľmi spokojný, pravda, osem víťazstiev ešte nič neznamená, ale určitú formu či zodpovednosť hráčov to ukázalo. Môžeme povedať, že sme urobili kopec práce, aby sme pôsobili dôstojne v KHL,“ vyjadril sa český kouč, ktorý bol pri posudzovaní tímových ambícií opatrnejší ako manažér klubu: „Chceme hrať tak, aby hráči po zápasoch mohli povedať, že dali do nich všetko. Aby si priklonili fanúšikov na svoju stranu a tí sa stali naším šiestym hráčom. Od toho sa budú potom odvíjať tímové ciele.“

Prečítajte si tiež: Hokejový Slovan ulovil ďalšieho slovenského reprezentanta

Říha nechcel prezradiť meno brankára, ktorý sa od začiatku postaví medzi žrde v stredajšom úvodnom dueli sezóny proti Admiralu Vladivostok (o 19.30 v Slovnaft Aréne). „Vždy som zvykol brankárov striedať. Máme dvoch vyrovnaných gólmanov, o Brustovi aj Garnettovi môžem povedať, že sú pokojní, pohodoví. Budeme ich točiť podľa súpera, podľa toho, ako sa budú cítiť a ako to mužstvo bude zvládať,“ vyslovil sa tréner.

Dobrý pocit zo skladby tímu má aj nový kapitán Slovana Tomáš Surový. „Chcem sa poďakovať fanúšikom za minulý rok, že pri nás stáli aj v ťažkých časoch. Radi by sme ich potešili lepšími výsledkami. Všetci sa už tešíme na ostrý štart súťaže. Je výhodou, že začíname doma, na druhej strane tým padá na naše plecia väčšia zodpovednosť, aby sme dobre začali,“ povedal reprezentačný útočník. Porovnávať silu kádra s tým minulosezónnym je podľa neho ešte priskoro. „Mám však dobrý pocit z mužstva, je to mix skúsených i mladých hráčov, ktorí dodajú tímu dravosť. Je na nás starších, aby sme mužstvu dodali skúsenosti a aby všetko do seba správne zapadlo ako puzzle.“

Zmenili sa aj ceny vstupeniek

Napriek neskoršiemu štartu marketingových aktivít sa podarilo klubu predať väčšinu sezónnych permanentiek. „S predajom sme začali až 2. júla, no fanúšikovia vykúpili v porovnaní s predchádzajúcim ročníkom už 91 percent permanentiek. Opäť dokázali, že sú klubu verní a že ho milujú. Predpokladáme, že toto číslo sa bude blížiť k 95 percentám,“ informoval marketingový riaditeľ Slovana Milan Vajda.

Klub zaviedol niekoľko noviniek ako juniorskú permanentku (predaných už cca 50 ks), či tzv. Top 10 permanentku (200 ks). Cenovou zmenou prešli aj vstupenky, od novej sezóny sú lístky rozdelené až do siedmich cenových kategórií. Vstupenka na zápas stojí od 10 do 22 eur, najdrahšie sú už na úvodný duel sezóny vypredané.

„Chceme, aby zápas bol dobrým voľnočasovým zážitkom pre celú rodinu. Ďalšou novinkou je vynovená grafika na svetelnej kocke, nové vizitky hráčov, v septembri príde aj nový merchandising, na začiatku októbra spustíme novú webovú stránku klubu, plus historicky prvú mobilnú aplikáciu HC Slovan,“ dodal Vajda.

Prečítajte si tiež: Slovan Bratislava získal do svojich radov ďalšiu posilu. Špirko podpísal kontrakt do konca apríla 2016

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM