Hokej

Hokej: SR čakajú prípravy na MS 2019, Nemeček: "Musí to byť tip-top"

Po ôsmich rokoch bude mať Slovensko opäť možnosť hostiť hokejovú smotánku z celého sveta. Od pondelka zostalo po oficiálnom odstúpení Švajčiarska jediným kandidátom na usporiadanie MS v roku 2019, definitívu však určí až Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) na májovom kongrese v Prahe.

Ilustračný obrázok k článku Hokej: SR čakajú prípravy na MS 2019, Nemeček: "Musí to byť tip-top"
Zdroj: TASR

Švajčiarska hokejová federácia stiahla svoju ponuku z MS 2019 a posunula ju o rok neskôr. Aj preto sa môže verejnosť pravdepodobne tešiť na to, že o päť rokov bude Slovensko druhýkrát v histórii dejiskom tohto veľkého fóra. „Je to veľký úspech, že máme opäť možnosť zorganizovať šampionát, ale definitívne potvrdenie bude až na kongrese IIHF aj napriek tomu, že Švajčiari presunuli svoju kandidatúru na rok 2020 a zostali sme ako jediný kandidát. Keď to potvrdia, bude to fantastické. Diváci u nás budú môcť po ôsmich rokoch opäť privítať hokejovú elitu,“ uviedol prezident SZĽH Igor Nemeček.

Slovensko usporiadalo MS dosiaľ jediný raz, a to v roku 2011. Pri tejto príležitosti sa inovovala bratislavská Slovnaft aréna do súčasnej podoby, druhým dejiskom boli vtedy Košice. Tieto dve mestá figurujú v plánoch SZĽH aj pre MS 2019, hoci na začiatku kandidatúry bola reč aj o výstavbe ďalšej modernej haly.

„Momentálne toto neriešime, nemáme nové informácie o tom. V súčasnosti máme prezentáciu už na IIHF, ktorú sme odovzdali ešte pred Vianocami. Tá mala byť hotová do 10. januára, ale mali sme to prichystané, tak sme to odovzdali skôr. Zatiaľ sme do nej zaradili Bratislavu a Košice. Inú halu na Slovensku nemáme, to znamená že sa prezentujeme tým, čo máme a ideme ďalej. Na odbornej úrovni ešte absolvujeme ďalšiu prezentáciu na IIHF začiatkom marca a v máji počas kongresu v Prahe bude ďalšia, asi 20-minútová prezentácia,“ dodal Igor Nemeček.

Slovak Republic, Hockey Republic, play again

SZĽH oficiálne oznámil kandidatúru v septembri minulého roka. Jej mottom bol slogan „Slovak Republic, Hockey Republic, play again“, čiže v preklade „Slovensko, hokejová republika, hrá znova“. Práve MS 2019 majú byť ďalšou úspešnou prezentáciou slovenského hokeja a zároveň majú prekonať úspech tých z roku 2011, ktoré sprevádzali pozitívne ohlasy. „Nemôžeme zaspať na vavrínoch, že sme v roku 2011 zorganizovali fantastické podujatie. Chceme spraviť na takej úrovni aj toto, respektíve ešte o stupeň lepšie. Ľudia, ktorí budú nasadení do organizačného výboru, sa tomu budú musieť maximálne venovať. Aj celkové úsilie bude obrovské, jednoducho musí to byť tip-top. Chceme, aby sa o tom šampionáte hovorilo ako o najlepšom za posledné roky,“ prezentoval svoje predstavy Nemeček.

Dejisko MS 2019 oficiálne potvrdí už spomínaný kongres IIHF, ktorý sa uskutoční 15. mája tohto roku v Prahe. Práve tam by Slovensko malo dostať definitívne zelenú. „Ak sa to podarí, potom príde v podstate prechodné obdobie. Bude treba zapriahnuť ľudí do organizačného výboru, samotná príprava však trvá dva roky. Tá naša začne priamo v roku 2017,“ dodal šéf SZĽH.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM