Kultúra

Hlavné mesto pripravuje na Zemníku komentovanú prechádzku

Hlavné mesto SR pripravuje komentovanú prechádzku na Zemníku v mestskej časti Jarovce. Cieľom akcie je oboznámiť verejnosť s lokalitou, jej históriou, ale aj plánmi do budúcna.

Ilustračný obrázok k článku Hlavné mesto pripravuje na Zemníku komentovanú prechádzku
Zdroj: Dnes24.sk

Trasa prechádzky bude mať dĺžku približne štyri kilometre a v rámci nej odborníci priblížia záujemcom základné informácie o území, predstavia Zemník ako Národné centrum pre rýchlostnú kanoistiku a veslovanie, ako rybársky revír, ale aj ako súčasť chráneného vtáčieho územia Dunajské luhy.

Prehliadka sa začína 17. mája od 16.00 hodine

„Zemník je jazero medzi Jarovským ramenom a Dunajom. Nachádza sa v katastri mestskej časti Jarovce. Vzniklo ťažbou štrku hlavne pri výstavbe vodného diela Gabčíkovo,“ priblížila hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Jazero bolo vybudované do takých rozmerov, aby spĺňalo požiadavky na prevádzku dvoch olympijských športov – veslovania a rýchlostnej kanoistiky. „Na tieto športy je však zatiaľ využívané iba príležitostne,“ podotkla hovorkyňa.

Komentovaná prechádzka je organizovaná ako súčasť medzinárodného projektu OIKONET, do ktorého je hlavné mesto zapojené. Viac informácií o tejto akcii môže verejnosť nájsť na webovej stránke mesta.

Čítajte aj: Na Devíne by mali umiestniť pomník Antonovi Srholcovi

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM