Rôzne

HLASUJTE: Ruské kolo, horské dráhy a kopa ďalších atrakcií. Zaslúžila by si Bratislava svoj lunapark?

Mnohé z európskych hlavných miest sa môžu pochváliť zábavným parkom. Bratislave zostáva iba s nostalgiou spomínať na časy dávno minulé. Čo myslíte, stálo by za to oživiť projekt lunaparku?

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Ruské kolo, horské dráhy a kopa ďalších atrakcií. Zaslúžila by si Bratislava svoj lunapark?
6
Galéria
Zdroj: TASR

Spomínate si ešte na časy, keď sa na petržalskú stranu Dunaja chodievalo za zábavou a adrenalínom? Bratislava sa svojim Lunaparkom mohla popýšiť až do roku 2004. Potom sa však po zábavnej zóne, ktorá sa rozprestierala na Tyršovom nábreží pri Divadle Aréna, zľahla zem.

Zábava po bratislavsky

Kolotoče, strelnica, autíčka, zrkadlový labyrint, ruské kolo či detský vláčik – to všetko bolo súčasťou vyhľadávaného lunaparku. Stretnúť ste tam mohli rodiny s deťmi, zamilované páriky aj hlúčiky študentov. Každý tam našiel niečo na zdvihnutie hladiny adrenalínu. A kto vyhladol, mohol sa najesť v niektorom s okolitých stánkov s občerstvením.

Mraky sa nad lunaparkom zatiahli po dvadsiatich rokoch jeho existencie, na prelome rokov 2003 a 2004. Dôvodom zániku bola neschopnosť spoločnosti Emway Trading Bratislava platiť načas mestu nájomné za pozemok, ktorý bol zároveň kvôli častým povodniam označený ako rizikový.

Mesto potom hľadalo pre zábavný park inú lokalitu, ale nakoniec zo všetkých plánov zišlo a do dnešného dňa sa žiadny iný lunapark v Bratislave neobjavil.

Viedenský Prater

Viedenský zábavný park sa rozkladá medzi Dunajom a Dunajským kanálom na ploche približne 6 kilometrov štvorcových. Hlavnou triedou parku je Hauptallee (hlavná alej), ktorú lemujú viac ako dve a pol tisícky stromov. Vstup do zábavného parku je zadarmo, platí sa za jednotlivé atrakcie, na ktoré miniete od jedného do 10 eur.

Vyšantiť sa môžete na viac ako 250 rôznych kolotočoch, dráhach a ďalších atrakciách. Najznámejšou z nich je Wiener Riesenrad, 65 metrov vysoké ruské kolo, z ktorého máte mesto ako na dlani. V parku sa krúti už od roku 1897. Niektoré z jeho kabín si dokonca môžete objednať na romantickú večeru. Vyhľadávanou je aj pol kilometra dlhá húsenková dráha Megablitz s rýchlosťou aj 70 km za hodinu či 37 metrov vysoká U-rampa, takzvaný Bumerang. Novinkou je 117 metrov vysoký Starflyer, najvyšší reťazový kolotoč na svete.

Zdroj: mojerakusko.sk

Lunapark v Bratislave
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM