Prokop Slováček Rôzne

HLASUJTE: Mali by zrušiť nulovú toleranciu na alkohol pre cyklistov?

Súčasný zákon nedovoľuje ani kvapku alkoholu, ak si sadáte za bicykel. Politici to chcú zmeniť. Čo si myslíte vy?

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Mali by zrušiť nulovú toleranciu na alkohol pre cyklistov?
Zdroj: internet

Je verejným tajomstvom, že počas cyklistickej túry si mnoho z nás dopraje jedno či dve pivá na uhasenie smädu. Je to síce bežné, ale treba si uvedomiť, že jazda na dvoch kolesách je pod vplyvom alkoholu u nás zakázaná. Zatiaľ…

Pokuta do 800 eur

Ak vás polícia „načapá“ ako sa veziete na dvoch kolesách a nafúkate, môžete zaplatiť pokutu od 50 do 800 eur. V prípade odmietnutia skúšky na alkohol bude pokuta ešte vyššia.

Vyzerá to tak, že nulovú toleranciu na alkohol onedlho zrušia v Česku. Senát tam schválil návrh, aby cyklisti pri jazde na cyklotrasách mohli mať v krvi 0,8 promile alkoholu. Návrh, ktorý bude teraz schvaľovať česká snemovňa, sa však nepáči odborníkom. A to by mohol byť pádny argument aj pri potenciálnych zmenách na Slovensku.

„Toto množstvo alkoholu v krvi znamená takmer celú fľašku vína, alebo štyri až päť desaťstupňových pollitrákov piva. To už nie je ochutnávka, ale regulárne pitie. Toto množstvo znamená pre cyklistu až dvadsaťnásobné riziko vzniku dopravnej nehody,“ reagoval pre portál idnes.cz Martin Farář z organizácie Be­sip.

V Poľsku je povolená hranica 0,2 promile alkoholu v krvi, v Rakúsku je to až 0,8 promile. V Nemecku je vysoká hranica 1,6 a v Maďarsku akúkoľvek hranicu úplne zrušili.

Prečítajte si: AKO STE HLASOVALI: Slovákom to v Riu sekne viac ako Austrálii a USA

Alkohol vraj pridá cyklistike na atraktivite

Dvojica poslancov za Most-Híd Tibor Bastrnák a Gábor Gál sa v septembri pokúsia pretlačiť v parlamente zmenu a uvoľniť pravidlá. „Návrh by zavádzal zákonom taxatívne stanovenú mieru povolenia jazdiť na bicykli s takým množstvom alkoholu v krvi, aby nedošlo k zvýšeniu ohrozenia života či zdravia seba alebo spoluobčanov,“ vysvetľujú poslanci.

Cyklistika je podľa nich takým fenoménom ľudstva, ktorý musí byť podporovaný nielen budovaním cyklotrás. „Povolená hranica alkoholu v organizme pri jazde na bicykli na jeho atraktivite určite len pridá,“ nazdávajú sa poslanci.

Čo si myslíte vy? Mala by byť na Slovensku upravená tolerancia alkoholu pre cyklistov?

Okrem hlasovania môžete pridávať aj svoje názory do komentárov pod článkom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM