Rôzne

HLASUJTE: Ktorej stavbe v Bratislave by ste dali "prst dole"?

Hlavné mesto sa rozrastá závratným tempom. Nie všetky stavby a rekonštrukcie budov sa vydarili. Niektoré sú doslova jazvou na tvári nášho mesta. Ktorá zo stavieb je podľa vás najhoršia?

Ilustračný obrázok k článku HLASUJTE: Ktorej stavbe v Bratislave by ste dali "prst dole"?
6
Galéria

Hanba na Dunaji

Hotel Danube na Rázusovom nábreží v centre mesta bol pokrytý lešením viac ako rok. Jeho kompletná obnova mala priniesť nový moderný vzhľad. Zdá sa však, že hotelu sa zámer celkom nevydaril a sivo-biela fasáda by sa hodila viac na perifériu mesta. Myslia si to ľudia, ktorí postupne pridávajú nielen na stránku hotela na sociálnej sieti negatívne reakcie.

Nová fasáda hotela nebola pred realizáciou prerokovaná na Krajskom pamiatkovom úrade Bratislava. Úrad ju teda ani neodsúhlasil.

Starosta Starého Mesta Radoslav Števčík sa tiež pridal k rozhorčeným Bratislavčanom. Stojí si ale za tým, že staromestský stavebný úrad konal v rámci zákonných oprávnení, ktoré má. Keď sa však stavebník podľa neho rozhodne spraviť niečo bez súhlasu pamiatkarov, keď postaví čiernu stavbu alebo v rozpore so stavebným povolením, samosprávy mu v tom nevedia veľmi zabrániť. Jediným sankčným nástrojom, ktorý stavebný úrad má, je pokuta alebo zastavenie procesov, zastavenie stavby či pozastavenie kolaudácie. Tá v tomto prípade pozastavená bola.

Najprv 8, potom 23 podlaží

Proti vežiaku Premiére, ktorý rastie na Šancovej ulici, sa už pred viac ako 2 rokmi zdvihla vlna odporu. Skupina aktivistov, medzi ktorými boli aj bratislavskí poslanci, rozbehla proti stavbe petíciu. Investora vyzvali, aby plánovaný 23-podlažný vežiak zmenšil na osempodlažný.

Pôvodne, pred začiatkom stavby, developer Istroreal na ôsmich podlažiach naplánoval 46 luxusných bytov so 109 parkovacími stojiskami. Ešte pred dokončením však požiadal o zmenu stavby. Namiesto ôsmich chcel postaviť až 34 nadzemných podlaží.

Vyšlo najavo, že s touto zmenou rátal developer už na začiatku stavby. Postavil väčšiu základovú dosku aj podzemné garáže. Stavebný úrad nakoniec rozhodol, že stavba môže vyrásť do výšky 23 podlaží. Momentálne už developer spustil predaj bytov v objekte.

Vežiak nad križovatkou

Na Račianskom mýte by mal už koncom budúceho roka dominovať trinásťposchodový vežiak Proxenta Residence. Kto túži bývať priamo nad rušnou križovatkou, môže si vybrať z ponuky 64 dvojizbových bytov a apartmánov s rozlohou od 46,8 do 62 štvorcových metrov. Väčšina z nich bude mať balkón alebo lodžiu.

V Proxenta Residence budú okrem bytov aj kancelárie s rozlohou 1 800 štvorcových metrov umiestnené na štyroch spodných podlažiach.

Developer predstavuje záujemcom o bývanie projekt ako „moderné bývanie pre aktívnych ľudí, ktorí chcú byť neustále v centre diania“. Vyzdvihuje najmä polohu v centre mesta, ktorá obyvateľom rezidencie zabezpečí pohodlný prístup do práce a množstvo zábavy mimo nej. So stavbou sa začalo už začiatkom roka, dokončenie je naplánované do konca budúceho roka.

Vysoká Fuxova

V Petržalke, na lúčke medzi ulicami Jantárová cesta a Bosákova, v tesnej blízkosti Starého mosta, začali 24-podlažný vežiak Fuxova stavať koncom roka 2015. Onedlho bude hotový a poskytne strechu nad hlavou 276 majiteľom bytov rôznych typov od 1-izbových až po 4-izbové. K bytom vznikne aj 309 parkovacích miest, z toho 51 bude vonku, zvyšok v podzemnej garáži. Na prízemí bude recepcia i obchodné priestory, investor chce postaviť aj park na približne 4-tisíc štvorcových metroch. Všetky byty sú už predané.

HLASUJTE!

Chceme poznať váš názor. Ktorá stavba či rekonštrukcia je podľa vás najhorším zásahom do vzhľadu mesta? Ktorá podľa vás najviac špatí svoje okolie?

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM