Rôzne

Historickú budovu na Hlavnom námestí, ktorú poškodil požiar, obnovia

Proces obnovy národnej kultúrnej pamiatky rieši poisťovňa v súčinnosti s bratislavským magistrátom a Krajským pamiatkovým úradom v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Historickú budovu na Hlavnom námestí, ktorú poškodil požiar, obnovia
17
Galéria
Zdroj: TASR

Historickú budovu na Hlavnom námestí, ktorú koncom novembra 2018 poškodil POŽIAR, obnovia. Majiteľ objektu, poisťovňa Kooperativa už pripravuje projekt rekonštrukcie fasády i interiéru, ktorý bude následne predložený na schválenie kompetentným orgánom. Potvrdila to hovorkyňa poisťovne Silvia Nosková Illášová. Presný termín spustenia prác zatiaľ známy nie je.

Obnovy národnej kultúrnej pamiatky

„Aktuálne je v procese produkcia prekrytia poškodenej časti budovy a jej oplotenie. S obnovou, respektíve s čistením fasády tejto historickej budovy môžeme začať neskôr, ako sme plánovali, z dôvodu nepriaznivých poveternostných podmienok, keďže počas mrazov by mohlo dôjsť k jej ešte väčšiemu poškodeniu,“ spresnila Nosková Illášová.

Proces obnovy tejto národnej kultúrnej pamiatky rieši poisťovňa v súčinnosti s bratislavským magistrátom a Krajským pamiatkovým úradom v Bratislave. Kooperativa deklaruje, že postupuje systematicky v súlade s možnosťami obnovy národnej kultúrnej pamiatky a obnovy chránených prvkov. „V prípade nevyhnutnosti reštaurovania zničených chránených prvkov budú prvky odborne reštaurované a ošetrené,“ podotkla hovorkyňa. Celkové očakávané náklady na obnovu budovy nespresnila.

Na Hlavnom námestí vypukol 28. novembra 2018 popoludní na vianočných trhoch v jednom zo stánkov požiar a rozšíril sa na priľahlú budovu. Požiar vznikol po výbuchu propán-butánových fliaš. Zranila sa pri ňom jedna osoba. Škodu v tom čase predbežne odhadli na viac ako 200-tisíc eur. Tento stánok však nebol podľa magistrátu súčasťou vianočných trhov hlavného mesta. Majitelia stánku nemali podľa samosprávy podpísanú nájomnú zmluvu s mestom a ani nepožiadali o zaujatie verejného priestranstva. Polícia začala krátko po udalosti trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia.

Obhorená fasáda secesného domu na Hlavnom námestí
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM