Michaela Katonová Rôzne

Historické zábery: Slávny Manderlák bol baštou mäsiarov

Prvý bratislavský "mrakodrap" si užil búrlivé reakcie občanov aj pozornosť intelektuálov. Niekdajší stredobod Bratislavy priťahoval najlepšími a najkvalitnejšími mäsovými výrobkami.

Ilustračný obrázok k článku Historické zábery: Slávny Manderlák bol baštou mäsiarov
Zdroj: Dnes24.sk

Obchodný a obytný dom Manderla, ktorý ľudia prezývajú dlhé desaťročia Manderlák, je jednou z najkontrover­znejších stavieb v hlavnom meste. Niektorí ho chválili, iní zatracovali. Na dlhé obdobie sa ale stal „stretávacím“ bodom pre Bratislavčanov i miestom posedenia v kaviarni na prvom poschodí.

Budovu navrhli a zrealizovali v rokoch 1935 a 1936 architekti Emerich Spitzer, Christian Ludwig a Augustín Danielis pre bratislavského podnikateľa a mäsiara Rudolfa Manderlu. Štyridsaťpäť metrový objekt bol prvou obývateľnou, výškovou budovou na Slovensku.

Architekti spočiatku váhali, do akej miery môžu pri realizácii využiť modernú architektúru. Prvé návrhy síce predstavili odvážne riešenia, nakoniec sa však realizoval posledný nápad. Vežiak s jedenástimi poschodiami hrdo stojaci na niekoľkých nosných stĺpoch.

Centrom bratislavských bohémov sa stala kaviareň Grand na prvom poschodí, z ktorej sledovali električky a ľudí na Kamennom námestí.

Pre prízemie je charakteristické moderné podlubie a zakrivená pasáž so vstupmi do menších obchodov a mäsiarstva. To bolo neodmysliteľnou súčasťou budovy. Mnohí Bratislavčania si s Manderlom a jeho pomocníkmi tykali a pravidelne chodili po mäsové výrobky, ktoré mali povesť najlepších v hlavnom meste.

Manderlu postupne prerástli iné objekty. Aktuálne je na 42.mieste medzi výškovými budovami v Bratislave a mladá generácia ho pozná ako zastávku na kebab.

Prečítajte si tiež: Historické zábery: Hriešne ulice preslávené prostitúciou zničila stavba Mosta SNP

Zdroj foto: Stará Bratislava na fotografiách a obrazoch

Manderlák
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM