Kultúra

Strašné, kam to až dospelo: Historická budova SND svoje brány pre divákov neotvorí

Odborníci už dlhé roky upozorňujú na nevyhnutnú obnovu celej budovy a všetkých technologických zariadení. Posledná zásadná rekonštrukcia sa uskutočnila pred takmer pol storočím.

Ilustračný obrázok k článku Strašné, kam to až dospelo: Historická budova SND svoje brány pre divákov neotvorí
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Historickú budovu Slovenského národného divadla (SND) na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave uzatvoria. Dôvodom je havarijný technický stav budovy, ktorý znemožňuje bezpečnú divadelnú prevádzku. Informovalo o tom SND.

Veľké riziko

Hovorkyňa SND Izabela Pažítková spresnila, že uzatvorenie historickej budovy bolo jedným z bodov ozdravného plánu, ktorý vedenie SND predstavilo rezortu kultúry v polovici apríla.

„Rozsah problémov je od ‚kozmetických‘, ako napríklad poškodená fasáda alebo zlý stav poťahov sedadiel pre divákov, až po zásadné problémy technického charakteru, ako napríklad nefunkčná transformačná stanica či elektrická požiarna signalizácia,“ informovala Pažitková.

„Napriek snahe dodržať všetky zákonné povinnosti neprešli viaceré zariadenia príslušnými úradnými skúškami a revíznymi kontrolami, čo pre zamestnancov predstavuje vysoké bezpečnostné riziko,“ dodala.

Nevyhnutná obnova

Pripomenula, že odborná verejnosť už dlhé roky upozorňuje na nevyhnutnú obnovu celej budovy a všetkých technologických zariadení, posledná zásadná rekonštrukcia sa uskutočnila pred takmer pol storočím, v roku 1972. V roku 2017 síce vláda vyčlenila necelý milión eur na rekonštrukciu, čerpala sa z nej len malá časť, väčšina prostriedkov bola o dva roky neskôr presunutá na nevyhnutnú modernizáciu riadiaceho systému javiskových zariadení v novej budove SND.

V roku 2020 predložilo SND zámer obnovy budovy Krajskému pamiatkovému úradu v Bratislave. Pamiatkari odobrili zámer so stanovením podmienok pre jeho vykonanie, divadlo ich momentálne zapracováva do projektu. Zámerom Ministerstva kultúry SR je financovať rekonštrukciu z eurofondov v rámci nového programového obdobia.

Zamestnancov presunú

S uzavretím historickej budovy SND je spojená aj čiastočná reštrukturalizácia v oblasti ľudských zdrojov, personálne poddimenzovaná technická prevádzka Opery a Baletu v novej budove SND bude doplnená do želaného stavu prechodom časti zamestnancov z historickej budovy.

Budovu na Hviezdoslavovom námestí otvorili v roku 1886, postavená bola podľa architektov Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera. Sídlom SND je od roku 1920.

Viac o kultúre v Bratislave

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM