Alexandra Húsková Rôzne

Historická budova Reduty sa premení na konferenčné centrum

O necelé dva mesiace zasadne Slovensko do predsedníckeho kresla. Hlavnou budovou zasadnutí a rokovaní bude budova Reduty, ktorá musí prejsť výraznou premenou.

Ilustračný obrázok k článku Historická budova Reduty sa premení na konferenčné centrum
Zdroj: TASR

Formálne zasadnutia Rady EÚ sa uskutočnia v Bruseli a Luxemburgu. V Bratislave sa bude konať približne 20 neformálnych zasadnutí ministrov a ministerských konferencií. Bratislava bude hostiť aj takmer 180 podujatí na expertnej a pracovnej úrovni.

Dejiskom ministerských zasadnutí a konferencií bude budova Slovenskej filharmónie – Reduta. Podujatia na pracovnej a expertnej úrovni sa uskutočnia v priestoroch v správe štátu, a to v historickej budove NR SR, v hoteli Bôrik a v kongresovej sále Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Čítajte aj:Ktoré miesta v Bratislave poslúžia európskym úradníkom?

Reduta ako konferenčné centrum

Počas nášho predsedníctva sa Reduta dočasne zmení na konferenčné centrum. Nevyhnutné úpravy by sa mali začať v polovici júna. Ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo popis vnútorného usporiadania Reduty po úprave na tlačové centrum.

Na prízemí bude oddychová zóna s občerstvením a informačný stánok. Prvé poschodie bude slúžiť pre IT podporu, médiá tu nájdu šesť strižní a 106 pracovných staníc, spolu s dvomi spravodajskými monitormi.

Na druhom poschodí bude zriadená tlačová miestnosť so 156 miestami a brífingová miestnosť s kapacitou 40 ľudí. Na treťom poschodí sa bude nachádzať brífingová miestnosť s 50 miestami.

V bezprostrednej blízkosti Reduty na Štúrovom námestí a Medenej ulici budú miesta pre zahraničné prenosové vozy. Počas predsedníctva Slovenska v Rade EÚ bude pravdepodobne v týchto miestach obmedzená hromadná doprava. Naplánovaná je zatiaľ niekoľkomesačná výluka električiek, ktoré chodia popri Redute.

Čítajte aj: Mesto sa zaviazalo počas predsedníctva čo najmenej obmedzovať bežný život obyvateľov

Hudba, bály i rokovania

Reduta patrí k najvýznamnejším kultúrno-spoločenským stavbám Bratislavy. Bývalú sýpku, ktorú dala postaviť Mária Terézia, prestavali v 20. storočí v neobarokovom štý­le.

V monumentálnej reprezentačnej budove sa tradične konali bály a spoločenské podujatia, ktoré sa tu organizujú dodnes. Zároveň je koncertná sála dlhoročným sídlom Slovenskej filharmónie.

Zdroj:mzv.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM