Maros Palesch Rôzne

Hasičom zafinancujú loď eurofondy

Financie na projekt CARESS, ktorého súčasťou je aj kúpa lode pre Hasičský a záchranný zbor v Bratislave, schválil Monitorovací výbor Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika - Rakúsko 2007-2013.

Ide o približne desaťmetrovú loď, ktorá bude premávať po Dunaji a po Morave. Ceny podobných lodí sa podľa bratislavského riaditeľa hasičov Pavla Mikuláška pohybujú od 320 do 350-tisíc €. Ako ďalej uviedol, loď bude vybavená špeciálnym čerpadlom pre dopravu vody a plynového koncentrátu na hasenie, jej súčasťou bude aj evakuačná plošina.

„Je správne, že bude v bratislavskej župe čln, ktorý zvýši bezpečnosť ľudí, ktorí tu žijú a korí tu prichádzajú za turizmom. Rovnako pomôže zvýšiť ochranu majetku a životného prostredia na rieke Dunaj aj na rieke Morava,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo. Pre bratislavský región podľa neho obe tieto rieky znamenajú životodárne tepny. „A bezpečnosť na nich je pre nás prioritou,“ doplnil Frešo.

Loď bude hasičom pomáhať pri zásahoch a riešení prípadných požiarov, evakuácií alebo ekologických katastrofách. Ako doplnil Mikulášek, bez takéhoto zariadenia by neboli zásahy dostatočne účinné ani rýchle. Podobné lode využívajú napríklad hasiči v Rakúsku, Maďarsku aj v Nemecku.

Súčasťou projektu je aj spojenie informačných systémov na riečnych tokoch bratislavských hasičov s hasičmi z Dolného Rakúska, vytvorenie technického zázemia, vzdelávanie účastníkov a vzájomné štábne cvičenia, kde sa bude precvičovať vzájomná koordinácia a postup záchranných zložiek. Mikulášek tvrdí, že pri spoločných zásahoch je veľmi dôležitá vzájomná informovanosť. Celková hodnota projektu je 880-tisíc €.

Zdroj: BSK

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM