Rôzne

Hasiči úspešne evakuovali tridsať ľudí, uväznených na lanovke. Taktické cvičenie sa konalo po desaťročnej prestávke

Na sedačkovej lanovke, ktorá spája v Bratislave Železnú studničku s Kamzíkom, zasahovali záchranári. Museli evakuovať zhruba 30 ľudí, ktorí boli v chladnom sychravom počasí na lanovke uväznení. Išlo však len o taktické cvičenie, ktoré sa tu v takomto rozsahu konalo po desiatich rokoch.

Ilustračný obrázok k článku Hasiči úspešne evakuovali tridsať ľudí, uväznených na lanovke. Taktické cvičenie sa konalo po desaťročnej prestávke
Zdroj: TASR

Hasiči spolu s pracovníkmi lanovky si tak mohli preveriť svoju pohotovosť a reakcie, ak by takáto situácia skutočne nastala.

„Ide o taktické cvičenie, čo znamená, že akcia je pripravovaná, ale cvičí sa akoby reálne. Merajú sa tu totiž dojazdové časy i čas záchrany. Keby takáto situácia reálne nastala, už sme na ňu pripravenejší,“ priblížil veliteľ zásahu Igor Dritomský z Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Bratislave.

Asi 30 pasažierov – komparzistov, ktorí na lanovej dráhe pre jej imitovanú poruchu uviazli, zachraňovali tri záchranné skupiny hasičov a dve záchranné skupiny pracovníkov lanovky.

„Toľko ľudí zhruba prináleží počtu osôb prepravovaných v jednej hodine, keď je takýto čas,“ spresnil vedúci prevádzky lanovej dráhy Milan Hanečka.

Hasiči zachraňovali ľudí na lanovke od 18. po 9. podperu a pracovníci lanovky od deviatej po prvú podperu.

„Záchrannú akciu vykonávame pomocou horolezeckej techniky. Časy aj technika záchrany sú dobré. Je tu veľmi dobrá spolupráca s vedením lanovky a jej pracovníkmi,“ zhodnotil priebeh akcie Dritomský.

Záchranári používali pri zásahu aj štvorkolky, pre evakuovaných pasažierov bol pripravený teplý čaj či deky.

Podľa zákona musia hasiči evakuovať všetkých ľudí do troch hodín

„Okolo 15 minút som sedela na lanovke, pokým ma zachránili. Vôbec som sa nebála, keď ma zlaňovali. Záchranári boli zlatí, povedali nám všetky inštrukcie. Nemala som žiaden stres,“ priblížila študentka Ivona, ktorá sa na dnešnej akcii zúčastnila ako figurantka.

Podľa Hanečku sa každý rok robia na tejto lanovke dva fingované zásahy. „Tento zásah robíme spoločne s hasičmi po desiatich rokoch ako ostrý zásah s figurantmi,“ spresnil. Ako dodal, ak by takáto situácia reálne nastala, podľa platnej legislatívy musia záchranári evakuovať všetkých ľudí z lanovky do troch hodín.

Lanovke sa darí, má stále väčší počet návštevníkov

Lanovka spájajúca Kamzík so Železnou studničkou túto jeseň oslávila 10 rokov, kedy bola opätovne otvorená.

Prečítajte si aj: Lanovka na Kamzík odviezla miliónteho pasažiera.

„Na začiatku sme boli v strate 200.000 eur. Dnes to pokrývame s dotáciou, ktorá je nižšia než 80.000 eur, vďaka tomu, že máme stále väčší počet návštevníkov,“ povedal Rudolf Kusý, starosta bratislavskej mestskej časti Nové Mesto, ktorá lanovku cez svoj EKO-podnik verejnoprospešných služieb prevádzkuje.

Starosta predpokladá, že počet návštevníkov lanovej dráhy dosiahne v tomto roku číslo okolo 30.000. „Tento rok sme mali aj maximum. Počas jedného dňa prišlo viac než 1000 ľudí. Keby sa to udržalo takto dlhšie, tak sme pomaly ziskoví,“ dodal Rudolf Kusý.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM