Peter Handzuš Hokej

Handzuš: Až teraz sa ukáže charakter tímu

Optimistické očakávania hovorili o medaile, rad fanúšikov veril v zopakovanie majstrovských osláv. Tri zápasy v základnej skupine však ukázali, že veľkým úspechom bude už postup do semifinále.

Mužstvo má ambície, chuť, skúsenosti, hviezdy, no nemá požadované výsledky. S Nemcami aj Rusmi bolo treba bodovať, takto sa hráči dostali do nezávidenia hodnej situácie. „Keď fanúšikovia vidia, že nehráme najlepší hokej, bude z ich strany asi menší tlak,“ predpokladá obranca Ľubomír Višňovský.

Skúsený obranca absolvoval proti Rusku svoju turnajovú premiéru. Na oficiálnu súpisku bol dopísaný len pár hodín pred zápasom, za sebou mal v tom čase dva tréningy s mužstvom. Väčšmi ho však trápili problémy s ramenami, ktoré dlho dávali nad jeho štartom veľký otáznik. Nutnosť kvalitného obrancu bola zreteľná, Višňovský nastúpil so sebazaprením. Hoci sa pôvodne špekulovalo, že by mal nastupovať predovšetkým na presilovkách, napokon bol náš najvyťaženejší hráč v zápase. Štatistici mu namerali presne 22 minút aj 29 sekúnd čistého času stráveného na ľade. Jeho prítomnosť na ľade dodávala istotu v rozohrávke, pri Nagyovom góle si dokonca pripísal asistenciu.

To všetko je zaujímavé a pekné, ale body to neznamená. „Možno až príliš chceme. Mali by sme sa možno viac uvoľniť, v presilovkách skúsiť náhodnú strelu namiesto kombinácií. Tiež nám chýba aj kúsok šťastia, puky sa veľakrát odrazia do miest, kde nemáme hráča,“ neteší Višňovského. Hoci sa na hráčov po dvoch prehrách a jedinom víťazstve nad zachraňujúcim sa Slovinskom nesie vlna kritiky, ešte vôbec nič nie je stratené. Treba však to, čo zatiaľ chýba – víťazstvá. „Myslím si, že od fanúšikov a médií nebude až taký tlak, keďže vidia, že nehráme najlepší hokej. Musíme však myslieť pozitívne a sústrediť sa na najbližší zápas, najbližšiu tretinu,“ upozorňuje Višňovský. Najproduktívnejší obranca základnej časti NHL uznal silu ruského súpera. Sovieti si podľa jeho slov vedeli podržať puk, v oslabeniach ho účelne vyhodiť. Prehľad a rozvaha sa zo slovenských hokejok veľakrát vytratila, navyše v nevhodnom momente. „Niekedy nevieme pristúpiť k hráčom. Trebárs my hráči, ktorí sme hrali množstvo zápasov na úzkom klzisku v NHL, máme trochu problém správne sa postaviť, pristúpiť k hráčom,“ myslí si Višňovský.

**Handzuš: „Je to ako prehrávať 0:3 v sérii play-off“ **

Dobrý výkon opäť predviedol aj center Michal Handzuš. Bol vpredu i vzadu, svoje prednosti ukázal naplno. Vracal sa zodpovedne do obrany a, podobne ako proti Nemcom, ukázal svoju devízu, ktorou je poctivá defenzíva. Po zápase s Ruskom nebolo príliš do reči ani jemu, no nevďačnej úlohy sa zhostil so cťou. „Rozhodujúci moment? Asi naše oslabenie koncom druhej tretiny. Nechýbalo veľa a ustáli by sme to, už sa blížil koniec trestu pre nášho hráča. Ale..,“ nemusel dopovedať Handzuš. Ilja Nikulin, obranca s tvrdou strelou, nedal svojím druhým gólom v zápase šancu Halákovi a bolo vyrovnané. Na jeho zásah neskôr nadviazal kapitán Morozov a bolo „vymaľované.“ Spoľahlivý útočník Handzuš naďalej verí, že mužstvo sa správne rozbehne. Snahu mu uprieť nemožno, chce to len viac ľahkosti, možno „škaredý“ gól, ktorý by mužstvo nakopol. Sám dobre vie, v akej situácii je jeho tím. „Vieme, čo nás čaká. Budú to všetko ťažkí súperi, no my už musíme vyhrávať. Ak chceme niečo dokázať, musíme poraziť silných, najbližšie nás čaká prvý z nich. Teraz sa ukáže sila a charakter mužstva. Určite dáme do toho všetko,“ burcuje Michal Handzuš. Defenzívny útočník v utorok opäť odohral množstvo času v oslabeniach, s typicky dlhými vlasmi energicky „lietal“ po ľade. Na súpera platila aj jeho tvrdosť pri mantineloch, vyhral väčšinu súbojov. Súčasný stav, v ktorom sa Slováci nachádzajú prirovnal k sérii play-off. „Súhlasím s tvrdením, že je to niečo podobné ako prehrávať 0:3 v sérii. Tiež si už nemôžme dovoliť prehrať ďalší zápas. Stalo sa, že mužstvá takto rozohranú sériu otočili, no je to zriedkavé,“ dodal Handzuš.

Zdroj: Martin Hrotek www.hokejportal.sk Foto: Ondrej Bobek

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM