Ľuba Lesná Kultúra

Guldan verzus Kulich: Obrazy disidenta vedľa socialisticko-realistickej sochy

V utorok sa pred vchodom do parlamentu konala vernisáž obrazov Fera Guldana, nazvaných Exody. Výstava trvala jeden deň. Nadväzuje na putovnú výstavu Exody od toho istého umelca, ktorá už cestuje po Slovensku od roku 2008 a prešla už vyše tridsiatkou slovenských miest.

Ilustračný obrázok k článku Guldan verzus Kulich:  Obrazy  disidenta vedľa socialisticko-realistickej sochy
Foto: Ľuba Lesná / Zdroj: Dnes24.sk

Exody, čiže vysťahovania, majú v slovenských dejinách, respektíve na území Slovenska stáročnú tradíciu. Guldan si ssériou svojich obrazov pripomína od vysťahovania za prácou do Ameriky, cez deportácie Židov do koncentračných táborov, až po emigráciu po okupácii Československa, či exodus Rómov na konci dvadsiateho storočia.

Miroslav Pollák, spoluorganizátor výstav Guldana po Slovensku vyslovil presvedčenie, že poznanie pravdy o exodoch na Slovensku, v celej Strednej Európe „nám pomáha porozumieť celkovému stavu slovenskej spoločnosti.“

Neúspešný pokus vystavovať v parlamente

Výstavu sa usiloval v Národnej rade zorganizovať Mikuláš Huba, poslanec za Obyčajných ľudí. Nepodarilo sa. „Pôvodne sme ju chceli mať vo foyer Národnej rady, ale bolo nám to kanceláriou Národnej rady neodporúčané z rôznych, podľa mňa kurióznych dôvodov“, podčiarkol pre náš portál.

Preto sa rozhodli uskutočniť ju vonku pred vchdom do parlamentu. „Nakoniec, možno aj lepšie, pretože tu chodí viac ľudí,“ dodal Huba. Hoci na druhej strane, v parlamente mohli ostať obrazy Guldana oveľa dlhšie, možno aj navždy, zatiaľ čo pred parlamentom sa dá zrealizovať čosi podobné len ako jednodňovú záležitosť.

Vlastne, ako povedal Huba, je v tom aj symbolika, keďže Guldan organizoval výstavy aj počas totality vonku, dokonca aj v mäsiarstve či na trhu. Trvali ešte kratšie, pretože po hodine-dvoch ich niekto prišiel zlikvidovať.

„A je to presne človek, ktorý dokáže vytvoriť protiváhu voči Kulichovým sochám, ktoré tu paradoxne zanešvárili okolie parlamentu,“ dodal Huba.

S Guldanom aj Lepší svet

Pripomenul aj to, že spolu s Guldanom prišli na jeho výstavu aj handicapovaní klienti z mimovládnej organizácie Lepší svet, čím sa na Vodný vrh, teda k parlamentu priniesol aj kus ľudskosti.

„Fera Guldana považujem za jedného z posledných slobodných ľudí na Slovensku,“ povedal Huba.

Huba v svojom príhovore, pripomenul že Fero Guldan robí prácu, ktorá je dôležitá a potrebná: od pamätníka Krylovi, obetiam leteckého nešťastia či totalitných režimov, cez remiášovský kríž, až po výzdobu detskej onkológie, Katolíckej charity či synagógy v Šahách, pripomenutie Novembra 89, ocenenia Biela vrana, trefné fejtóny až po prácu pre Lepší svet.

Na vernisáži spievala Zuzka Homolová. Podčiarkla, že Fera Guldana si nesmierne váži a želá si, aby takých kvalitných umelcov bolo oveľa viac.

Guldan verzus Kulich
9
Galéria
Foto: Ľuba Lesná / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM