Grilovacia sezóna s tofu? Vyskúšajte!
Tofu už dávno nie je len zdravou alternatívou v porovnaní s mäsom či syrmi.

Tofu je chutné a má milión podôb. To bola hlavná myšlienka, ktorú značka LUNTER predstavila a najmä spolu s novinármi vyskúšala, v priestoroch školy varenia Chefparade Bratislava.
Hlavnou hviezdou nášho chutného menu bolo Lunter Tofu for Grilling, Smoky BBQ – „Chuť Texasu“. Vychádzal z neho hlavný chod s názvom Smoky BBQ pulled tofu hot dog doplnený vegan mayo, šalotkou, rajčinou, bazalkou, ľadovým šalátom, opraženou cibuľkou, soľou, korením, citrónovou šťavou, balzamikovým octom a olivovým olejom.
Menu odštartovalo brusnicovo-bylinkové paté s orieškami, preliate hruškovým chutney, a o dozvuk sa postaral vanilkový mousse ako dezert. Mňam!

Lahodná chuť
Menu presvedčilo, že tofu si skutočne nezaslúži prípadné opomínanie v dôsledku nezvyku, neznalosti alebo predsudkov. Je nesmierne variabilné v zmysle spôsobu spracovania, dochutenia i kombinovania pri vytváraní akéhokoľvek menu.
„Jedna kocka tofu prináša milión spôsobov využitia. Je možné ho krájať, drviť, strúhať, mixovať, vyprážať, piecť, grilovať, dusiť, použiť na sladko aj na slano. Je to tak univerzálna surovina, že keby neexistovala, žiadalo by sa ju vymyslieť. My sme mysleli aj na tých, ktorí chcú v kuchyni tráviť čo najmenej času, a na trh sme priniesli hneď niekoľko druhov marinovaných tofu či iných produktov, ktoré z neho vyrábame,“ odľahčene skonštatovala Natália Gaberová, manažérka komunikácie značky Lunter.
Šéfkuchár Lukáš Kováč na to nadviazal: „Práve s ohľadom na šírku sortimentu, ale aj kvalitu produktov je veľkou chybou vnímať tofu len ako efemérnu hmotu na zaplnenie žalúdka pri stravovacích obmedzeniach zdravotného typu a cielených režimoch vo forme rôznych diét. Charakteristicky nenápadná a zároveň lahodná chuť tofu v pôvodnej alebo spracovanej podobe je základom pre kulinárske kreácie, ktoré sa vďaka variabilite zakaždým stávajú novým originálom.“

Hviezda záhradnej grilovačky
Tofu je jedno z najľahšie spracovateľných jedál. Pripravuje sa jednoducho a rýchlo a dá sa použiť na rôzne spôsoby. Vďaka tomu je ideálnou surovinou v prevádzkovom i nutričnom význame. Málokto vie, že tofu plnohodnotne dokáže prevziať úlohu aj pri zostavovaní racionálnejšej verzie tradičného štedrovečerného menu vrátane podkovičiek, spoľahlivo, bez kostí, varenia gulášu, pečenia „škvarkovníkov“ i donutov, servírovania ovocného kokteilu.
Prispôsobivá konzistencia a textúra optimálne vychádza v ústrety jednoduchým i komplexnejším receptom. Tofu vždy flexibilne vyhovie potrebám sprievodných ingrediencií pri príprave i dochucovaní, časovým možnostiam v danej situácii a ladeniu konkrétnej príležitosti.
Tofu bez kompromisov zahviezdi ako večera v najužšom kruhu blízkych uprostred zhonu každodennosti, stane sa kľúčovou súčasťou slávnostného obeda s viacerými chodmi v početnom rodinnom kruhu, ale môže byť aj hlavným hrdinom záhradnej grilovačky s kamarátmi či kolegami.

Lokálne tofu = menšia ekologická stopa
Až 94 % vypestovanej sóje je určenej na kŕmenie dobytka. Stále však v spoločnosti panujú obavy, či sú sójové výrobky v súlade s „ekologickým poriadkom“. Produkty značky Lunter sú vyrobené z bôbov, ktoré necestovali cez pol zemegule. Spoľahlivým lokalizujúcim znamením je certifikát Donau Soja.
Rovnomenná nezávislá nadnárodná nezisková organizácia združuje 318 farmárov z oblasti povodia rieky Dunaj. Kontroluje a potvrdzuje spĺňanie prísnych regulácií Európskej únie, dodržiavanie najvyšších ekologických štandardov a absenciu genetickej modifikácie v pestovateľských i spracovateľských procesoch. Sójové výrobky od značky Lunter sú teda bez výnimky lokálne. Obsahujú iba sóju z nášho regiónu a gro tvorí sója od slovenských farmárov.
Okrem certifikátov sa značka Lunter oprávnene môže pochváliť aj mnohými oceneniami. Najnovšie je to honor „Voľba spotrebiteľov 2024“ za najlepšiu novinku medzi rastlinnými produktami. Cenu získala nová produktová línia inšpirovaná oceánom – SEAFOO.

LUNTER TOFU MENU
predjedlo
Brusnicovo bylinkové paté s orieškami, preliate hruškovým chutney
- LUNTER PATÉ DE TOFU BYLINKY
- LUNTER PATÉ DE TOFU BRUSNICE
- lieskové oriešky
- kešu
- šalotka
- opražená cibuľka
- sezam
- hruška
- trstinový cukor
- biele víno
- soľ
- chilli
- bagetka na servírovanie
Vytvoríme si malé guličky z oboch druhov tofu paté, a to s priemerom cca 1 cm. Fritovanú cibuľku zmiešame s najemno nasekanými lieskovými a kešu orechmi. V takto pripravenej zmesi obalíme naše guličky.
Ďalším krokom je príprava hruškového chutney. Na lyžičke repkového oleja do zlatista osmažíme nasekanú cibuľu. Potom pridáme najemno nakrájané hrušky a 1 lyžicu trstinového cukru a necháme skaramelizovať. Keď nám chutney skaramelizuje, pridáme štipku karí korenia. Podlejeme bielym vínom a dochutíme soľou, trochou cukru a štipkou chilli. Pomaly necháme odpariť vodu, až kým nedosiahneme konzistenciu chutney.
Na tanier naservírujeme obalené guličky, letmo posypeme mikrobylinkami či klíčkami podľa chuti, napokon môžeme pridať ešte aj chilli vlákna. Podávame s čerstvým pečivom – ideálne nakrájanou bagetkou.
hlavné jedlo
Pulled SMOKY BBQ tofu hot dog
- LUNTER TOFU FOR GRILLING SMOKY BBQ
- šalotka
- paradajka
- bazalka
- balsamico
- šalát ľadový
- rastlinná majonéza
- opražená cibuľa
- citrónová šťava
- soľ
- korenie
- olej olivový
Na panvici do zlatista opečieme najemno nakrájanú cibuľu. Následne pridáme SMOKY BBQ tofu, ktoré podrvíme a na panvici opekáme 2 minúty. Pridáme barbecue omáčku, premiešame a opekáme za stáleho miešania približne ďalšie 3 alebo 4 minúty.
Pripravené hot dog pečivo alebo rožok rozkrojíme zhruba v polovici tak, aby sme časti úplne neoddelili, ale mohli ich krásne roztvoriť. Vnútrajšok najprv potrieme vegan majonézou, potom naukladáme listy ľadového šalátu. Na ten naložíme opečené tofu a 2–3 plátky rajčiny. Dozdobíme listami bazalky. Na záver na tanieri posypeme fritovanou cibuľkou, prípadne si môžeme pripraviť aj skaramelizovanú cibuľku.
dezert
Vanilkový mousse
- LUNTER TOFU NATURAL
- LUNTER KRÉMOVÁ NÁTIERKA
- citrónová šťava
- trstinový cukor
- vanilkový lusk
- lesné ovocie
- karamelové sušienky
- mäta na ozdobu
Dezert tofu mousse je veľmi jednoduchý. Rozmixujeme tofu a tofu nátierku. Dochutíme citrónovou šťavou, citrónovou kôrou, trstinovým cukrom a vanilkovým strukom. Do mištičiek si pripravíme karamelové sušienky, ktoré rozlámeme na dno. Na to dáme pripravený mousse a ozdobíme čerstvým lesným ovocím (ideálne čučoriedky a maliny) a čerstvou mätou.
(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy
